Bartók Plusz Operafesztivál 2016 – Bartók után szabadon

Akt.:
Seres Ildikó az Erzsébet téri színpadon a tavalyi rendezvényen
Seres Ildikó az Erzsébet téri színpadon a tavalyi rendezvényen
Miskolc – Látványos felvonulás, különleges koncertek, tűzijáték, 3D-s aszfaltrajz – ingyen is operafesztiválozhatunk!

Seres Ildikó Jászai Mari-díjas színésznő, operettprimadonna, rendező, ének- és drámapedagógus tizenhatodik éve részt vesz a Bartók Plusz Operafesztivál kísérőprogramjainak szervezésében.

Hányadszor az ön feladata ennek szervezése?

Seres Ildikó: Az első Operafesztivál kísérőprogramjait még egy egész kis csapat szervezte. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy én is tagja lehettem. Úgy tűnik, rászolgáltam a megelőlegezett bizalomra, mert aztán hosszú évekig ketten csináltuk Frecskó Lenkével, az elmúlt pár évben pedig már egyedül.

Miként gondol vissza az eddigiekre?

Seres Ildikó: Az első pillanattól fogva lelkesített az a misszió, amit az ingyenes kísérőprogramokkal vállalt a fesztivál: népszerűsíteni a komoly zenét, elérhetővé tenni mindenki számára anyagi helyzettől és társadalmi rangtól függetlenül. Minden évre pontosan emlékszem: a helyszínekre, a fellépőkre, az időjárásra, a küzdelmekre, a sikerekre, a nézők hálájára…

Az évek folyamán mi változott?

Seres Ildikó: Számomra a műsorok tervezésében a legmarkánsabb változást az hozta, amikor eltöröltük az évente váltakozó plusz tematikát. Korábban egy-egy zeneszerző vagy zenei korszak csatlakozott Bartókhoz, így egyértelmű volt, kinek a műveiből válogassak. Az utóbbi években a „plusz” Bartók kortársait, illetve az őt követő zeneszerzőket jelenti. Ebbe persze belefér akár a jazz műfaja is.

Az idén mi jelentette a vezér­fonalat?

Seres Ildikó: Idén, Bartók születésének 135. évfordulóján az eddiginél is nagyobb figyelmet kap a fesztivál névadója. Egyedülálló Bartók-maratonra készülünk a Jégcsarnokban, de a kísérőrendezvények között is sokkal több Bartók-program szerepel.

Milyen szempontokat kellett figyelembe venni?

Seres Ildikó: Vannak soványabb esztendők, amikor nagyon be kell osztani a pénzt. Idén a Bartók-év miatt több támogatást kaptunk, így nagy örömömre bőséges programválasztékkal szolgálhatnak a kísérőrendezvények is. Banálisnak tűnik, de az Operafesztiválnak alkalmazkodni kell a foci-eb-hez is. A Szinva teraszt például ezért nem tudjuk használni. Két év kihagyás után visszatérünk színpadunkkal a nemrég átadott, felújított Szent István térre. A kísérőprogramok új helyszíne lesz a Nyári Színház is.

Melyek a visszatérő elemek?

Seres Ildikó: Minden évben látványos felvonulással indul a fesztivál. De hagyománya van a nagyszínházi előadásokat jelző fanfárnak és az utcatáncnak is, éjszakánként pedig a Déryné-kertben Weszely Ernő harmonikajátékát hallgatva zárjuk a napokat.

Melyek az újak?

Seres Ildikó: Bár vannak visszatérő fellépői az utcai rendezvényeknek, igyekszünk minden évben sok újdonsággal is szolgálni. Különleges koncertek mellett idén újra lesz tűzijáték, a fesztiválhoz kapcsolódó 3D-s aszfaltrajz is készül a főutcán, egy helyi népi iparművész fából farag nekünk királyfit, lesz képzőművészeti performanc­e is zenével és tánccal. Idén a Miskolci Egyetemmel is szorosabb lesz az együtt­működés.

Mi jelentette a legnagyobb nehézséget?

Seres Ildikó: Álmodni a legkönnyebb. A művészek egyeztetése talán a legnehezebb feladat. A kísérő­programoknál alkalmazkodni kell a fesztivál műsor- és próbarendjéhez is. Ha bármi változik, az boríthatja a többi rendezvényt is.

Szalóczi Katalin


A szervező ajánlása

Seres Ildikót arról is kérdeztük, az idei kísérőprogramok közül melyeket ajánlja, s személyesen melyiket várja leginkább.

– Sok neves hazai művész lép fel a kísérőprogramokon: Dániel Gábor, Harcsa Veronika, Hegedűs D. Géza, Hernádi Judit, Jávori Ferenc, Lukács Anita, Novák Péter, Müller Péter Sziámi, Oszvald Marika, Ónodi Eszter, Palya Bea, Peller Károly, Sebestyén Márta, Szakcsi Lakatos Béla, Tolcsvay László, Vadász Zsolt, Vermes Tímea, Vizin Viktória. De nagy érdeklődéssel várom az Ukrajnából érkező négy fiatal tenort (LeonVoci) és az olasz Girolamo Deraco utcazenei koncertjeit is.


Bartók Plusz Operafesztivál 2016 – Kísérőprogramok városszerte Miskolcon

Miskolc – Június 10-én kezdődik az idei Bartók Plusz Operafesztivál. A fő programon túl kísérőrendezvények is várják az érdeklődőket a Szent István és az Erzsébet tereken és egyéb helyszíneken városszerte.

Bartók Plusz Operafesztivál 2016 – Programajánló: Mikor hová menjünk?

Miskolc – Június 10-19.: ekkor lesz az operafesztivál Miskolcon. Összefoglaljuk a programokat.

hirdetés


hirdet�s