Bartók Plusz: kisebb pénzből nagyobb siker

Kesselyák Gergely az Operafesztivál igazgatója
Kesselyák Gergely az Operafesztivál igazgatója
Miskolc – Kesselyák Gergely szerint az idei Bartók Plusz Operafesztivál mérlegének lehet örülni.

Bár még végleges adatok nincsenek – pontosabb számokat hétfői közleményükben ígérnek a szervezők –, az elmondható, nézőszámban sikerült felülmúlni a tavalyi Bartók Plusz Operafesztivált.

Negyedéből többet

– Többen kérdezték tőlem, miért csak a hét végére hoztuk az igazán nagy formátumú programokat – mondja Kesselyák Gergely, a Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. ügyvezetője. – A válasz elég egyszerű. Amikor egyik alapítóként elkezdtem a fesztivált, akkor valamivel nagyobb volt a költségvetésünk. Idén az akkori összegnek nagyjából a negyedéből tudtunk gazdálkodni. Az opera egy nagyon költséges műfaj, el kellett tehát gondolkozni, sok kicsi programot hozzunk, vagy két nagyon ütőset, a köztes időt pedig művészi színvonalában kiemelkedő, de a költségvetést kisebb mértékben megterhelő előadásokra fordítsuk. Kompromisszumot kellett kötni, és az utóbbi mellett tettük le a voksunkat. Félreértés ne essék, valamennyi produkció a maga nemében egyedi és megismételhetetlen, magas művészi színvonalat képviselt, de nem jutott minden estére olyan program, amelyet más fesztiválok megengedhetnek maguknak. Az eredmény azt igazolja, ez a koncepció bevált, hiszen a nagyobb lélegzetvételű programjainkat több mint 6000 néző látta, a szabadtéri előadásokat is legalább ennyien látták, azaz a korábbi évekhez képest sikerült növelni a nézőszámot. Az előbbi adatot a jegyeladásokból tudom, a másikat inkább csak tippelni lehet, hiszen biztosan voltak visszatérő vendégek és alkalmi betérők.

Kormányzati szándék?

– Összesen 78 fesztiválprogramunk volt az ismétlésekkel együtt, mintegy 80 fellépő fordult meg nálunk – ebben nincs benne a zenekarok és kórusok létszáma –, 13 vendégegyüttes szerepelt a főműsorban, miskolci részről fellépett a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a színház zenekara és kórusa, a Miskolci Egyetem zenekara és kórusa. Mindent egybevéve sikeresnek könyvelem el az idei fesztivált, és a hírek szerint megvan a kormányzati szándék arra, hogy a jövőben talán nagyobb szerepet vállalnak a fesztivál támogatásában.

ÉM-BG