Bartha Ákos „aranyásóként” barangolt Dél-Amerikában

Bartha Ákos (balra) megjárta Dél-Amerikát
Bartha Ákos (balra) megjárta Dél-Amerikát
Miskolc – Egzotikus utat kaptak fiatal cselgáncsozóink, akik Bolíviában szerepeltek.

A küldöttségnek tagja volt Bartha Ákos, a Miskolci VSC sokszoros magyar bajnoka és válogatottja is.

Tizenhét órát repültek

– Őszintén mondom, hogy nagyon megörültem az utazás hírének, hiszen nem járhatok havonta Dél-Amerikába – közölte Bartha Ákos. – A részleteket nem tudom, csak azt, hogy néhány hete szóltak, mondván: hamarosan én is csomagolhatok. A bolíviai Santa Cruz de la Sierra, az ország egyik legnagyobb városa adott otthont a kontinens felnőtt bajnokságának, amelyre egyedüli európai nemzetként mi is kijutottunk. Az országos szövetség döntése értelmében az U23-as férfi „krém” kapott bizonyítási lehetőséget arra, hogy igazolja a magyar cselgáncs jó hírét. Tudomásom szerint az útért nem fizettünk egy vasat sem, vagyis ha úgy tetszik, ingyen jutottunk el a túlsó féltekére. Azért kicsit megszenvedtünk, hiszen tisztán tizenhét órát repültünk és akkor az átszállásokat még nem is említettem.

A dobogó tetején

A miskolci fiatalember megnyerte a 60 kilós súlycsoport küzdelmét, továbbá tagja volt a csapatban Magyarország néven diadalt aratott együttesnek is.

– Jól ment nekünk Santa Cruzban – folytatta Bartha Ákos. – „Szerényen” csak annyit említek meg, hogy oktattuk őket, bár Bolíviában magasnak mondható a sportág kultúrája, a judo arrafelé is népszerű. A bajnokságon egyébként kilenc ország versenyzői szerepeltek, a legtöbb nevezőt a brazilok állították ki. A körítés elnyerte a tetszésünket: volt zászlóerdővel ékesített pompás megnyitó, sőt a tiszteletünkre eljátszották a magyar himnuszt, erre is ritkán adódik alkalom az Argentínával, Brazíliával, Chilével, Paraguayjal és Peruval szomszédos, mintegy tíz és fél millió – spanyol nyelvet használó – ember lakta, gazdagnak nem mondható államban. Összesen öt napot töltöttünk kinn, ezalatt igyekeztünk szétnézni. Meseszép tájakat láttunk, aztán néhány boltba is betértünk, de csak apróbb ajándékokat vásároltunk az itthoni szeretteinknek.

Bartha Ákos hazaérkezése után egy percet sem pihent, rögtön megkezdte a felkészülést a belgrádi felnőtt Európa Kupára és a pozsonyi U23-as Európa-bajnokságra. Tegnap kelt útra déli szomszédainkhoz, a szerb fővárosban pedig szombaton áll tatamira. Úgy fogalmazott, hogy egy újabb arannyal szeretné megfejelni dél-amerikai sikerét.

ÉM-KT


A jó sportpolitikánk révén

Hogyan kerültek a magyar cselgáncsozók a dél-amerikai felnőtt bajnokságra? – kérdeztük Illyés Miklóstól, az MVSC elnökétől.

– Ezt az egzotikus utat Tóth Lászlónak, a Magyar Judo Szövetség elnökének köszönhetik a fiúk. Ugyanis a nagy tekintélynek örvendő sportági vezetőnket a közelmúltban a világszövetségi sportigazgatók munkáját koordináló bizottság elnökének kérte fel Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség első embere, és ennek a személyes kapcsolatnak a hozadéka lett többek között a bolíviai túra. Ahogyan mondani szoktuk, ingyen és bérmentve, ugyanis sportolóink minden költségét az IJF állta.
hirdetés
hirdet�s