Barroso szerint menetrendet kell készíteni a gazdasági unió kiépítésére

    Brüsszel, 2012. május 29., kedd (MTI) – José Manuel Durao Barroso szerint az euróövezet országainak menetrendet kell készíteniük arról, milyen lépéseken át kívánnak eljutni a teljes körű gazdasági unióig.

 

Az Európai Bizottság elnöke erről kedden Brüsszelben beszélt egy nemzetközi gazdasági tanácskozáson, amely a növekedés lehetőségeivel foglalkozott.

Az EU-tagországok vezetői múlt heti találkozójukon szintén állást foglaltak a még szorosabb gazdasági együttműködés mellett, és másokkal együtt Barrosót kérték fel arra, hogy még ebben a félévben készítsen tervet a lehetőségekről.

Barroso szerint a piaci, befektetői bizalom megerősítésében komoly szerepet játszhatna egy olyan típusú menetrend, amely további szerkezeti lépéseket tartalmaz az euróövezeti országok részéről.

Az EU-ban nem lesz fenntartható a növekedés, amíg fenntarthatatlan az adósság – figyelmeztetett a bizottsági elnök.

“Úgy gondoljuk, hogy az eurót használó tagországoknak a jövőben tovább kell mélyíteniük integrációjukat, hogy elérkezzenek a teljes gazdasági és pénzügyi unióhoz” – fogalmazott Barroso. Hozzátette, hogy ez akkor is nagyon fontos, ha egyelőre nem látni teljesen pontosan a folyamat végét, az elérendő pontos célkitűzést.

Emlékeztetett a bizottsági elnök arra, hogy az unióban a növekedését gerjeszteni tudó számos javaslat van az asztalon, ezekről a tagállamok vezetői múlt heti kötetlen megbeszélésükön is egyeztettek. Külön említette a beruházások finanszírozását segítő, úgynevezett projektkötvények bevezetését, valamint az Európai Beruházási Bank (EIB) tőkéjének emelését az állami és magánberuházások ösztönzésének érdekében.További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek