Barroso szerint az EU nem gyakorol nyomást Portugáliára segélyügyeben

Pánikkeltésnek nevezte pénteken az Európai Bizottság elnöke, hogy a közösség egyes vezetői azt sugallják: Portugáliának is szüksége lenne pénzügyi segélyre. Jose Manuel Barroso szerint az EU nem gyakorol nyomást az ibériai országra, hogy segítséget kérjen.

“Nem hangzott el ilyen kérés, és senki nem indítványozta ezt Portugáliának. Az a gond, hogy egyes politikai vezetők minden nap nyilatkozatokat tesznek a döntéshozatal helyett. Úgy vélem, a gazdaság, illetve a pénzügy területén az a fontos, hogy politikai vezetők ne kommentátorok legyenek.”- közölte Barroso újságírók előtt Párizsban. Az Európai Bizottság elnöke komolytalannak tüntette fel azokat a híreket, amelyek szerint Írország után Portugália lesz a következő tagország, amely pénzügyi segítséget fog kérni.

A német kancellár a minap úgy fogalmazott, hogy az adósságválság “nagyon súlyos helyzetet teremtett az euróövezetben. Angela Merkel pénzügyminisztere, Wolfgang Schauble pedig arra figyelmeztetett, hogy a közös valuta túlélése van veszélyben. A nyugtalanságot fokozta a Financial Times Deutschland cikke, amely szerint az Európai Központi Bank és az euróövezet néhány országa közölte Lisszabonnal, hogy az Európai Unió 500 milliárd eurós pénzügyi segélyalapjából kérjen segítséget.

Lisszabon légből kapottnak nevezte a lap állítását, és Berlin is azt hangsúlyozta, hogy nem gyakorolnak nyomást Portugáliára. Ennek ellen a piacokon érződik a félelem, hogy Portugália lesz a következő, amely Görögország és Írország után “bedőlhet. Thomas Mayer, a Deutsche Bank vezetőközgazdásza a Frankfurter Allgemeine Zeitung-nak adott interjújában azt mondta, hogy “a piaci mozgások afelé mutatnak, hogy Portugáliát védelem alá kell helyezni.”Sporthírek