Barroso maradna az Európai Bizottság elnöke

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke szívesen vállalna jövőre egy második mandátumot. Az 52 esztendős portugál politikus a holland NRC Handelsblad című lapnak adott interjúban első alkalommal nyilatkozott jövőjéről.

Az EB elnökének öt esztendőre szóló megbízatása 2009 őszén jár le és elvileg az Európai Parlament (EP) legerősebb “politikai családját” illeti meg a jelölés. Ezért Barroso is úgy fogalmazott, hogy ha a döntést ma kellene meghoznia, elvállalná az EB következő elnöki tisztjét is. A bizottság elnöke, és az EP legnagyobb frakciója is néppárti, azaz konzervatív.

Az Európai Parlament jövő nyári választását követően, július környékén kell majd az uniós vezetőknek megállapodniuk az EU végrehajtó szerve, az “közösség kormánya” elnökének személyéről. Egyelőre Nicolas Sarkozy francia köztárasági elnök és Silvio Berlusconi olasz kormányfő állt ki nyíltan Barroso újrajelölése mellett.

Barroso az interjúban beszélt arról is, hogy megérti az emberek csalódását Európában, mert vezetőik “túl sok időt töltenek el az alapszerződésekkel, és azok megváltoztatásával. Képzeljük magunkat egy portugál vagy egy holland helyébe. Azt látják, hogy egyre többet kell fizetniük a szupermarketekben, a benzinkutaknál. Miközben mi meg az intézményi kérdésekkel vagyunk elfoglalva. Ezt természetesen nehéz megmagyaráznunk…”- fogalmazott Barroso.