Bárokban tölti éjszakáit a japán miniszterelnök

Visszautasította a japán miniszterelnök azokat a kritikákat, amelyek azt bírálták, hogy drága bárokban és éttermekben tölti éjszakáit, miközben az ország gazdasága a recesszió szélén áll. “Szerencsére van pénzem. Saját magam fizetek” – reagált a kritikára az elit családból származó Aszo Taro, hozzátéve: “Ez a stílusom, nem fogom megváltoztatni.”

Amióta a politikus szeptemberben átvette a kormányfői posztot, rendszeresen a tokiói belváros luxusszállodáinak éttermeiben és bárjaiban vacsorázik és italozik a barátaival és közeli kollégáival, csípős megjegyzéseket váltva ezzel ki a sajtóban. Legutóbb vasárnap gúnyolták ki a kormányfőt, aki órákat töltött az Imperial Hotel éttermében, közvetlen azután, hogy egy szupermarketben beszélgetett szavazóival a növekvő élelmiszerárakról.

Aszo pártja, a Liberális Demokrata Párt politikusai már korábban is aggodalmuknak adtak hangot, hogy a miniszterelnök életmódja gyengíti majd a politikai szervezet támogatottságát a következő választáson, amelynek várhatóan a gazdasági kérdések állnak majd a középpontjában. A 68 éves korábbi külügyminisztert egy hónappal ezelőtt választották miniszterelnökké, miután Fukuda Jaszuó szeptember elsején lemondott posztjáról.