Barnuló levél a kertben: megjelent a rozsdafolt

Akt.:
Elég ijesztő látvány a kertekben a rozsdásodó levél
Elég ijesztő látvány a kertekben a rozsdásodó levél - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Olvasónk a körtefán vette észre a gombás támadást.

A nyáreleji nagy meleg után változékonyabbra, hűvösebbre, esősre fordult az időjárás, ami sajnos kedvez a gombás betegségeknek, így azok meg is jelentek a kiskertekben, ezért védekeznünk kell ellenük.

Mi a baj?

Olvasónk a körtefájáról osztott meg velünk fotókat az iránt érdeklődve, hogy a leveleken megjelenő barna foltok, amelyek egyre inkább elterjednek, majd elszárítják a levelet milyen betegséget jeleznek, és hogyan védekezhet ellene.

Egyes növényeinken, – ahogy a beküldött fotón szereplő körtefán is – megjelentek a rozsdafoltok. Ez a gombás betegség több növényt is megtámad a konyhakertben, mint például a mályva, rózsa, fokhagyma, bab, gabonafélék, muskátli, a körte, és még számtalan kerti növényünket. Gombás betegségről van szó, ezért gombaölő szerrel kell visszaszorítani. A legegyszerűbb megoldás, ha a fertőzött leveleket leszedjük és elégetjük, de ez nem minden esetben valósítható meg. Szelíd, irtószermentes védekezési mód, ha különböző növényi levekkel permetezünk, mint amilyen a csalánlé, a zsurló, vagy a fokhagymalé.

Ha mégis rászorulunk a permetezőszerre, akkor a réztartalmú szerek lehetnek a segítségünkre, mint amilyen a Vitra Rézhidroxid, Astra rézoxiklorid, Cuprosan 50 WP. Persze csak azokra a növényekre, amelyek nem réz­érzékenyek.

Meg ne perzseljük!

Rézérzékeny időszakban a körtére csak csökkentett réztartalmú réz-hidroxiddal permetezhetünk perzselésveszély nélkül, vagy mankoceb tartalmú Dithane, esetleg felszívódó Score, Folicur 25 WG szereket használjunk.

A permetezést legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kezdjük meg és 10-14 napos időközökkel egészen július végéig folytassuk.

HI