Barna? Sárga? Foltos?

Miről is szól a nyár? Leginkább a mini ruhákról, has- és cici kidobós felsőkről, na és persze arról, hogy a csajok megmutassák ki a legjobb nő a környéken.

Hogy miből is szűrtem le ezt? A kutakodásomból, amit legelőször is ott kezdtem, ahol a hétköznapok szakértőinek véleményét olvashatom: a női fórumokon. Itt egyértelműen világossá vált számomra, nyáron szinte kötelező barnának lenni! S amik segíthetnek elérni ezt, az a napozás a szabad ég alatt, a szolárium és az önbarnítók, csak hogy a leggyakoriabbakat említsem. Utóbbi, mivel  – eddig – káros hatása nem ismert, egyre jobban terjed a hölgyek körében. Lássuk, mit is tudunk erről!

 • Mielőtt nekilátunk a barnításnak tisztítsuk meg a bőrünket, s ha szükséges, akkor bőrradírt is használjunk.
 • Az egész (!) testünket kenjük be, mert a 3-5 napig tartó hatás elég hosszú ahhoz, hogyha elfelejtjük bekenni a lábunkat, mert aznap úgyis nadrágot veszünk fel, megjárhatjuk, ha másnap szoknyához támad kedvünk.
 • Nem teljesen szabad a reklámok azon pontjainak hinni, mikor is az egyenletes eloszlatást hirdetik. Az önbarnítók színintenzitása a bőr keratintartalmától függ, s pont emiatt a vastagabb hámréteggel (pl. könyök, térd) fedett területre elég egy véknyabb réteg felvitele is. Ráadásul ezeken a területeken a bőr sokkal szárazabb, mint máshol, ezért a barnítás előtt akár külön bekenhetjük őket testápolóval.
 • Ne felejtsünk el kezet mosni a munka végeztével, mert könnyen úgy nézhetünk ki mint aki sok répát evett.
 • Végül pedig legalább tíz percig ne vegyük fel a legjobb rucinkat, kivéve hogyha azt szeretnénk hogy legközelebb narancssárga színben pompázzon.

  Most pedig ejtsünk egy pár szót arról, ami miatt már elég sokan elvesztették a bizalmukat az önbarnító krémekben és testápolókban. Ezek is gyakran jelentkező problémák, de egy kis körültekintéssel ki lehet őket védeni:
 • Legelső talán a „nem barna, hanem sárga” jellegű probléma. Az önbarnítók bőr azonos keratint tartalmaznak, amely arra serkenti a hámsejtjeinket, hogy intenzívebben válasszák ki a színanyagot, azaz nem csak a krémtől függ, hogy mennyire leszünk barnák (rosszabbik esetben sárgák), hanem a saját bőrünk is beleszól a témába. Ezért képzelhető el az könnyen, hogy míg a barátnőnknek az egyik féle krém beválik és gyönyörű színt kölcsönös a bőrének, addig mi besárgulunk tőle. Azonban ha kitartóak leszünk, előbb-utóbb úgyis megtaláljuk azt a markát és fajtát, ami számunkra a legjobb.
 • Foltos“. Mint már fentebb említettem a hatás csupán 3-5 napig garantált. És sajnos előfordulhat, hogy nem egyenletesen kopik. Erre a problémára csak egy megoldás létezik. A bőrradírozás, majd ismételt önbarnítás.
 • Káros? Ma már minden káros. Tény azonban, hogy a bőrgyógyászok legnagyobb része inkább a barnító krémeket preferálja jobban, mint a napozást vagy éppen a szoláriumozást. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a kozmetikumok káros hatásait csak egy-két évre szűrik. Mi van akkor, ha olyan anyagot tartalmaznak, amelynek hatása csak 15 év múlva jelentkezik? Mondjuk, ennek a problémának ott van a másik oldala is: ma már még levegőt venni is egészségtelen, akkor meg miért ne lehetnénk egész nyáron szép barnák?

  Forrás:www.eletforma.hu