Barlangászok találkoztak Bódvaszilason

Akt.:
Az emléknap résztvevői a múzeumban, jobbra Stieber József. - © Fotó: Tamás István

Bódvaszilas – Háromnapos programon emlékeztek meg a barlangkutatás atyjáról a településen.

Az Alsó-hegyi Barlangkutatás-történeti Társaság és Bódvaszilas Község Önkormányzata, valamint a Bódvaszilasért Baráti Kör szervezésében szeptember 7–9. között a településen tartották a dr. Dénes György tiszteletére rendezett emléknapokat.

Kiállítások, előadások

Hasonló, szakmai rendezvény már háromszor is volt Bódvaszilason, ám azokon a közelmúltban elhunyt szakember is részt vett, most ez a negyedik ilyen program előtte tisztelgett, egyben rendhagyó és hagyományteremtő is volt, hiszen a jövőben ugyanígy szeretnék megrendezni.

A program pénteken délután egy laza, beszélgetős találkozóval indult, ugyanis az emléknapokra az ország számtalan részéről érkeztek a barlangkutatással, barlangi mentéssel foglalkozók, vagy éppen a téma iránt érdeklődők, ahogy határon túlról is. A legmesszebbről érkező egyenesen Ausztráliából.

Szombaton aztán egy hivatalos megnyitóval és dr. Dénes György emléktáblájának megkoszorúzásával vette kezdetét a nap. Az Esterházy-Koós Kastélyban megtekinthették a Barlangkutató Múzeumot az érdeklődők Stieber József alapító tárlatvezetésével. Megkoszorúzták a Barlangkutató Emlékkövet, de „Dr. Dénes György a kutató és a magánember” címmel egy időszaki kiállítást is megnyitottak a Petőfi Sándor Művelődési Ház félemeleti teázóhelyiségében kialakított kiállítótérben. A délután folyamán előadásokat, vissza­emlékezéseket, vetített képes beszámolókat tartottak a művelődési házban, melyek nagyrészt szintén dr. Dénes György életére, munkásságára koncentráltak.

– Nagyon színvonalas volt a szakmai program, amelyen szép számmal vettek részt érdeklődők, este kilenckor még 39-en voltak ott a nap záró előadásán. Dr. Dénes György az utolsó polihisztor volt, hiányát ma is nagyon érezzük. Itt, Bódvaszilason igyekeztünk emléket állítani neki, az itteni kiállítást a születésének századik évfordulója alkalmából meghívták az érdi múzeumba is – mondja Stieber József önkormányzati képviselő, barlangkutató, a rendezvény szervezője.

Horváth Imre


A barlangkutatók őse

Dr. Dénes György a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat egyik alapítója, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat megalapítója és örökös tiszteletbeli elnöke. A barlangi mentők nemzetközi szervezetének tiszteletbeli elnöke. A Magyar Földrajzi Társaság és a Magyar Természetbarát Szövetség elnökségi tagja volt, aki megszervezte a Vörös Meteor Barlangkutató Csoportot. Nevéhez több barlang feltárása és felfedezése fűződik. Az emléknapon megszavazták, hogy tiszteletére alapítsanak egy díjat, amelyet minden évben azoknak adják oda, akik a barlangkutatás terén érnek el eredményeket.


Miskolc - Az új munkatársak beilleszkedését, betanulását nagy szeretettel és lelkesedéssel segíti. Polgár Anasztázia, a lillafüredi Szent István-barlang és Anna-barlang vezetője kitüntetésben részesült a Bükk-hegység látogatóbarlangjainak vezetéséért, a barlangi bemutatás és üzemeltetés terén vég...

Miskolc - Megfelelő ismeretek birtokában elkerülhető a tragédia a barlang­túrákon. „A barlangászásban a legfontosabb a felkészültség, ismeretekben, felszerelésben és fizikum tekintetében. Indulás előtt legyen információink a barlangról, ahová megyünk, hogy mekkora és milyen veszélyei lehetnek – m...