"Bárki lehet allergiás" mottóval ingyenes szűrést tartanak a Városligetben

Ingyenes szűrővizsgálatokkal és tanácsadással várja az érdeklődőket a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság vasárnap a budapesti Városligetben. Az Allergia Napja nevű rendezvény a megelőzésre hívja fel a figyelmet, jelenleg ugyanis a magyar lakosság közel egyharmada szenved valamilyen allergiás betegségtől. Zeher Margit, a szervezet elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a kezeletlen allergia súlyos betegségekhez vezethet, a számítások szerint pedig 2020-ra minden második embert érint majd.

Az emberek nagy része keveset tud az allergiáról és csak akkor fordul szakemberhez, ha már komolyak a tünetek. Zeher Margit szerint a rendezvény célja, hogy közérthetően adjon választ az allergiát érintő kérdésekre. A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elmondta: a kezeletlen tünetek súlyosbodhatnak, így például egy szénanáthából akár asztma is kialakulhat. Vasárnap egyébként több mint kétezer embert tudnak majd letesztelni az alap tesztsoron, gyanú esetén pedig tájékoztatják a résztvevőket, hogy hova fordulhatnak kivizsgálásért. A szűrésen csak azok vehetnek részt, akik jelenleg nem szednek allergia elleni készítményeket és nincs tünetük.

Dr. Kósa Lajos allergológus arról beszélt: a megoldást az immunterápia jelentené, ami nem a tüneteket kezeli, hanem a védőanyag-termelést indítja meg. Ennek két fajtája van, az injekciós és a nyelv alatt felszívódó készítmények, de az eredmény ugyanaz, vagyis akár véglegesen is megszüntetheti az allergiát. Az allergológus hozzátette: a kúra költséges, mivel nem támogatott készítményről van szó, hosszútávon ugyanakkor olcsóbb, mint az allergia tüneti kezelésére szolgáló szerek.