Bárki elmondhatta legkedvesebb versét

Bárki elmondhatta legkedvesebb versét
Bárki elmondhatta legkedvesebb versét - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – A hagyományoknak megfelelően a lillafüredi Palotaszállónál lévő emléktáblánál és a József Attilát ábrázoló egész alakos szobornál ünnepelték meg a miskolciak szombaton a Költészet napját.

Kitüntetett hely

Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Csontos János József Attila-díjas költő mondott ünnepi beszédet.

Csontos János egyebek mellett elmondta, elgondolkodott azon, vannak-e a magyar költészetben olyan kitüntetett földrajzi pontok, helyek, amelyek felkerülhetnének egy irodalmi gps-re. „Vannak helyek Európában, ahol nem bliccelik el az irodalmi térképet” – mondta Csontos János, majd előző felvetésére is megadta a választ, Lillafüred ilyen hely, hiszen alig akad valaki Magyarországon, aki ne tudná, József Attilát Lillafüred ihlette meg Óda című versének megalkotására.

Az ünnepi beszéd után a résztvevők megkoszorúzták az emléktáblát, majd a szobornál folytatódott az ünneplés, ahol a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár kezdeményezésére bárki elmondhatta kedvenc magyar költőtől származó versét, amelyet követően egy szál virágot helyezhetett el a szobornál.

ÉM-BG