Barikád mögött az észt parlament

A módosított adatok szerint legkevesebb 74 ember sérült meg, több mint hatszázat pedig őrizetbe vettek Észtország fővárosában, Tallinnban a szovjet emlékmű eltávolítása miatt kirobbant zavargások második napján. A tüntetők barikádokat emeltek a Parlament épülete köré, utoljára 1991-ben, a függetlenség kivívásakor voltak hasonló hadi állapotok a balti ország fővárosában.

A tüntetők többsége az orosz kisebbséghez tartozó tinédzserekből állt, akik az 1947-ben felállított szovjet emlékmű lebontása ellen tiltakoztak. A tömeg egy része vandál pusztításba kezdett, bedobálta a művészeti akadémia ablakait, betörtek a nemzeti színház épületébe, illetve kifosztották a környék italboltjait – közölte a főváros rendőrkapitánya.

A rendőrök – csakúgy, mint egy nappal korábban – vízágyúkat vetettek be, és gumilövedékkel lőtték a feldühödött embereket. A rendőrkapitány közölte: több mint 600 tüntetőt őrizetbe vettek, a főrendőr szerint többségük részeg volt.

Zavargásokról érkezett hír a Tallinntól 160 kilométerre északkeletre fekvő – többségében oroszok lakta – Johvi városából is. Egyelőre nem tudni, vannak-e sérültek, illetve azt sem, hogy hány embert vettek őrizetbe.