Friss hírek

2006.12.15. 18:11

Tavasszal lehet pályázni energiatakarékossági támogatásért

<p>Jövőre az ideinél több pénz lesz az energiatakarékossági programra. Körülbelül 20 ezren kaphatnak állami támogatást fűtéskorszerűsítésre, ajtó- ablakcserére vagy például napelem beépítésére. A pályázatot tavasszal írják ki.</p>

3 milliárd forint jut jövőre az energiatakarékossági programra és a megújuló energiahordozók beruházásának támogatására - közölte a kormányszóvivő pénteken. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) ablakcserékhez, fűtéskorszerűsítéshez, hőszigeteléshez, illetve napelemek beszereléséhez nyújt támogatást a pályázóknak. Idén is volt ilyen program, de az óriási érdeklődés miatt mindössze néhány napig lehetett csak pályázni.

Az eredetileg tervezett 2 milliárd forint mellett további 1 milliárd plusz forrást biztosít a kormány az energiatakarékossági programra - mondta Danks Emese. A széndioxid-kibocsátási kvóták kereskedelméből származó 2 milliárd forint felét csoportosították át erre a célra - tette hozzá. A kormányszóvivő szerint a 3 milliárdos forrásból körülbelül 20 ezer pályázat befogadása lehetséges.

A program keretében magánszemélyek és társasházak pályázhatnak nyílászáró-cserére, utólagos hőszigetelésre és fűtés-korszerűsítésre, illetve megújuló energiaforrások, például napelemek felhasználása.

Idén az 1,2 milliárd forintos keretből 800 millió forint jutott az energiahatékonysági és 183 millió forint a megújuló energiaforrások felhasználását célzó tenderekre.

A jövő évre szóló pályázatokat tavasszal írják ki, pontos időpontot még nem tudni. Az idei tapasztalatok alapján nagyon gyorsan kell beadni a papírokat, mert az óriási érdeklődés miatt néhány nap alatt elfogyhat az éves keretösszeg. Idén a március 10-én kiírt tenderre a hónap végétől lehetett beadni az igényeket, de a GKM április 10-én már le is zárta a pályázatot, mert a beadott kérelmek már meghaladták a rendelkezésre álló forrásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!