Bárczay Kúria Találkozó Hejőcsabán

Akt.:
Bárczay Kúria Találkozó Hejőcsabán
Bárczay Kúria Találkozó Hejőcsabán
Miskolc – Bárczay Kúria Találkozóra kerül sor szombaton a hejőcsabai Bárczay Kúriában, amely a Gárdonyi Géza Művelődési Háznak ad otthont már a ’60-as évek óta.

A Bárczayak Felső-Magyarország jelentős nemesi családjai közé tartoztak és az ősi fészektől, Bárcától – amely jelenleg Kassa közigazgatási területéhez tartozik -, kiindulva a Felvidék több településén építettek jelenleg is még meglévő és funkcionáló kúriákat, kastélyokat. A szombati találkozó ezen intézmények, települések vezetőinek, így a szlovákiai Bárca polgármesterének részvételével – ezek nemzetközi találkozójára, és akár egy későbbi nagyobb cél érdekében való összefogásra kínált kiindulási pontot. A rendezvényre meghívást kaptak a Bárczay leszármazottak is; történelmi szerepük méltatásával Dr. Rémiás Tibor történész előadása foglalkozott.

Az intézményt működtető Hejőcsabai Fiatalok Közhasznú Egyesülete által szervezett ünnepség emléktábla avatásával zárult, mely “mementót” állít a hejőcsabai kúria neves szülöttjének, Bárczay Miklósnak, aki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc századparancsnoka volt, és az általános amnesztia mentette ki életfogytiglani börtönbüntetése alól, majd Hejőcsabán, szülőföldjén lett eltemetve.