Barcikai Nyár – kilenc nagyrendezvény

Kazincbarcika – A hagyományoknak megfelelően az idén is a Barcikai Nyár programsorozata kínálja a legjelentősebb kulturális és szórakoztató eseményeket június közepétől egészen augusztus végéig.

Mindezt Nagyné Harnócz Zsuzsa, a kazincbarcikai Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ népművelője jelentette ki.

A három hónap alatt 9 nagyrendezvény várja az érdeklődőket. Kettő ezek közül már be is fejeződött. A június 18-29. között tartott VIII. Borsodi Művészeti Fesztiválon mint arról már beszámoltunk, nézőcsúcs született. A 12 napos rendezvénysorozat 35 programján 14.500 néző vett részt Kazincbarcikán és a térség 13 településén, ami kétezerrel több, mint 2007-ben.
Az idén először csatlakozott a fesztivál helyszíneihez Berente, Borsodszirák és Sajókaza, ami mutatja a szervezők nyitottságát, a kulturális esélyteremtés szándékát. Ezúttal is bebizonyosodott: békésen megférnek egymás mellett a különböző műfajok a komolyzenétől kezdve a világzenén át az igényes könnyűzenéig. Sokan féltették a szervezőket a fesztivállal egy időben zajló foci Európa Bajnokságtól, valamint az operafesztiváltól, ám a látogatottságon ez nem volt érezhető. Megteltek a színháztermek, a templomok, a kastélyok kertjei, csakúgy mint az aggteleki cseppkőbarlang hangversenyterme, a dubicsányi „mini-Kapolcs”, vagyis a Fignár Fesztivál Udvar és a záró koncerten a Lázbérci-tó gátja.

A Borsodi Művészeti Fesztivál továbbra is ízig-vérig „helyi” fesztivál, melyet a térség önkormányzatai, művelődési intézményei szerveznek a barcikai Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ koordinálásával és a Filharmónia Kelet-Magyarország Kht. közreműködésével. A művészeti fesztiválok viszonylatában kifejezetten szerény, mintegy 18 milliós összköltségű fesztivál anyagi alapjait is ők teremtették meg az egyre több helyi szponzorral együtt. A legfontosabb azonban az, hogy a helybéliek magukénak érzik a fesztivált, büszkék rá, szeretik azt! Így a június 18-tól 29-ig tartó 12 napos varázslatos barangolás nemcsak a művészet, hanem az egész térség ünnepe volt.
A július 2–6. közötti XIX.Ifj. Horváth István Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon is színvonalasabbnál színvonalasabb előadásokat láthatott a barcikai közönség, így értékelte a színházi találkozót Ascher Tamás, a zsűri elnöke. Ráadásul a Nemzetközi Amatőr Színházi Szövetség Közép-Európai Bizottsága is Kazincbarcikán tartotta közgyűlését.

A VIII. Gömör–Tornai Fesztivál július 17–27. között lesz. Tizenegy nap, két ország mintegy húsz települése, közel száz fesztiválprogram – számokban így lehetne összefoglalni a Gömör–Tornai Fesztivált.
A Barcika Korzó eseményei már tavaly is ezreket hoztak lázba, reméljük az idén sem történik ez másként a három hétvégén – jelentette ki Nagyné Harnócz Zsuzsa népművelő. A Barcika Korzó I. július 20–án, vasárnap este hatkor lovasok felvonulásával kezdődik az Egressy úton. Ezután a Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület bemutatója következik a Völgy Parkban (a Városháza mögött), majd Zalatnay Cini és
Márk szórakoztatja a közönséget. A Barcika Korzó II. július 27–én, vasárnap a Vaga–Banda gólyalábas felvonulásával, vásári komédiájával veszi kezdetét, utána Matyi és a Hegedűs lép a porondra, végül Somló Tamás. A Barcika Korzó III. programjait augusztus 3–án, vasárnap az Iron Frogs Bicycle Trial Team kerékpáros bemutatója nyitja, utána a Desperado és Balázs Pali gondoskodik a hangulat fokozásáról.

A XIII. Sajóvölgyi Nemzetközi Folklórfesztivál eseményei augusztus 6–10. között zajlanak. Bolgár, görög, olasz, török, horvát együttesek mutatják be műsorukat, valamint a házigazda települések népdalkörei, hagyományőrző együttesei, így a barcikai Citerazenei Műhely is. A Kazincbarcikai Ünnepi Napok elképzelései egyelőre még nem véglegesültek, de az biztos, hogy a szervezők igyekeznek augusztus 19–20-re minél színvonalasabb programot összeállítani. A hagyományos Kasza Napok mindig nagy tömegeket mozgatnak meg, feltehetően most is így lesz majd augusztus 20–23. között. A Bányász Fúvószenekarok és Mazsorett Együttesek Országos Találkozóját augusztus 30–31–én rendezik meg Kazincbarcikán. Ez a színpompás tradícionális seregszemle mindig sokak érdeklődését váltja ki. A Barcikai Nyár záróeseményét jelenti az augusztus 29–31 közötti V. Nemzetközi Motoros Találkozó és Rockfesztivál, amelynek a barcikai strandfürdő területe ad otthont.
B. Gy.