Sport

2016.05.08. 22:10

Büntetőkkel bukta el a döntőt a Győr

Budapest - Dráma csata, óriási küzdelem után a román CSM Bucuresti nyerte meg a női kézilabda Bajnokok ligáját.

Budapest - Dráma csata, óriási küzdelem után a román CSM Bucuresti nyerte meg a női kézilabda Bajnokok ligáját.

A Budapesten megrendezett EHF Final Fouron ezüstérmet szerzett a Győri Audi ETO KC együttese. A magyar sztárcsapat a négyes torna fináléjában hétméteresekkel maradt alul 29-26-ra a román CSM Bucurestivel szemben.

A svéd irányító tolta előre a románok szekerét, a magyar csapat legjobbja pedig a norvég beállós volt az idei Bajnokok ligája finálé első részében. Isabele Gulldén és Heidi Löke vívott egymással gólpárbajt, de Kovacsics Anikó szélső találata is kellett ahhoz, hogy a Győr átvegye a vezetést, 3-2. A Bukarest azonban szívósan tapadt, és mindkét oldalon nagy energiát mozgósítottak a csapatok védekezésben.

Öldöklő csata folyt a pályán, amelyhez a kapusok is hozzátették a magukét. A Győrnek sikerült 10-8-ra meglépni, de az előny nagyon hamar elolvadt, miután Gulldén értékesítette egy hétméterest, Rodrigues pedig szélről volt eredményes. Löke egy szenzációs befordulás után vette vissza az előnyt, de a román csapat sztárjai is villogtak: elsősorban Gulldén aki hetesből kétszer és akcióból is eredményes volt, így harminc perc játék után a CSM Bucuresti egy góllal jobban állt a Papp László Sportarénában.

Végig drámai

A románok a szünet után is lendületben maradtak – ők szerezték a játékrész első találatát -, ám rendezetlen védelemmel szemben Kovacsics bevette Grubisic kapuját, majd Amorim is letette a névjegyét. A kétgólos hátrány így villámgyorsan eltűnt, sőt a 37. percben Amorim szerencsésen megpattanó lövőse után már a győri csapat állt jobban, 14-15. Grimsbo és Grubisic is ziccert fogott, Manea pedig egy bejátszást értékesített, így húsz perccel a döntő lefújása előtt teljesen együtt álltak a felek.

Az utolsó negyed órának is döntetlennel vágnak neki, de Martin szélső gólja után már a románok álltak közelebb a trófeához, 18-17. Ebben az időszakban komoly problémát jelentett a helyzetkihasználás, vagy a kapufa, vagy Grubisic hatástalanította a győri kísérleteket. A beállóban szorongatott Löke azonban ismét egyenlíteni tudott, de mivel Gulldén egyszerűen nem tudott hibázni, a CSM őrizte minimális különbségű vezetését.

Nem sokáig, mert Groot és Löke is megvillantotta klasszisát, védekezésben pedig nagyon fontos labdákat szerzett az Audi ETO KC, (53. perc: 19-20). Ambros Martin ekkor kért időt, mert érezhető volt, hogy ha két góllal meglépnek a zöld-fehérek, az egy ilyen mérkőzésen már komoly előnynek számítana. Görbicz szélső ziccere azonban kimaradt, ezért nem sikerült meglépni a románoktól. Egy támadással később viszont már igen, Groot nem kegyelmezett, de a másik oldalon Martin is biztos kézzel lőtte be a ziccert, négy perccel a vége előtt pedig Gulldén egyenlíteni tudott. 21-21-nél már csak két perc volt a döntőből, amikor ismét a kapusok kerültek középpontba.

Az utolsó percben 21-21-nél a Győr támadott, Kovacsics betörése után pedig hétméterest kaptak a zöld-fehérek, amit Görbicz Anita magabiztosan lőtt be. A CSM azonnal időt kért, lehozták a kapusukat, és az emberelőnyös helyzetet kihasználva Torstenson kiegyenlített. Válaszra már nem volt idő, jöhetett a kétszer ötperces hosszabbítás.

A ráadásban

Amorim gyorsan megadta a hosszabbítás alaphangját, majd Grimsbo fogott egy nagyon fontos labdát, aztán egy remek húzást követően Knedliková talált be a román kapuba. Kiválóan indult tehát a ráadás, a kétgólos fórt pedig sikerült megtartani a rövid pihenőig, (65.perc: 24-22). Torstenson átlövése adta vissza a román reményeket, ám Groot bombája valamelyest csendre intette a CSM drukkerit. A Bukarest azonban ismét visszajött, a dráma nem ért véget. Az utolsó pillanatokban ugyanis Gulldén belőtte a Martinnal szemben elkövetett szabálytalanságért megítélt hétméterest, így a kétszer öt perc ráadás is döntetlennel zárult. Jöhettek az idegőrlő hétméteresek, ahol a győri oldalon Groot és Löke is hibázott, a románok viszont pontosan céloztak, így a találkozó végén ők ünnepelhették meg a Bajnokok ligája győzelmet.

- Marosréti Ervin -


Jegyzőkönyv

Női Bajnokok-ligája, döntő

CSM Bucuresti – Győri Audi ETO KC 29-26 (13-12, 9-10, 3-3, 4-1)

Budapest, Papp László Sportaréna. V.:Kjersti Arntsen, Guro Röen (norvégok).

CSM Bucuresti: GRUBISIC - Martin (4), Jörgensen (-), Bradeanu (1), Torstensson (3), Manea (3), Fisker (-). Csere: Pessoa (k), Gulldén (15), Rodrigues (2), Varzaru (1), Edző: Rasmussen Kim.

Győri Audi ETO KC: GRIMSBO – Orbán A. (-), Sulland (3), Groot (4), LÖKE (8), AMORIM (5), Kovacsics (3). Csere: Kiss É. (k), Broch (1), Knedliková (1), Görbicz (1). Edző: Ambros Martin.


A bronzmérkőzésen:

HC Vardar – Buducnost 30-28 (14-16)

ld.: Penezic (7), Radicevic (6), ill. Neagu (8), Bulatovic (5).

A női kézilabda Bajnokok ligája négyes döntőjének végeredménye: 1. CM Bucuresti (román), 2, Győri Audi ETO KC (magyar), 3. HC Vardar (macedón), 4. Buducnost (montenegrói).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!