Barbara a szegényebb diákokat képviselné

Akt.:
Bodolóczki Barbara
Bodolóczki Barbara - © Fotó: ÉM
Miskolc – Öregdiákként lett a Független Diákparlament tagja, hétvégén alakulnak.

Öregdiákként lett tagja a Független Diákparlamentnek a miskolci Bodolóczki Barbara. A parlament tagjainak névsora az októberi online szavazáson dőlt el, az alakuló ülésüket most hétvégén tartják majd Budapesten.

– Az interneten találtam a hirdetést, hogy képviselőjelölteket keresnek – meséli Barbara. – Szerettem volna magam kipróbálni. Arra jutottam, hogy nem veszíthetek semmit, viszont annál többet nyerhetek: tapasztalatot.

Kétszázan jelentkeztek a megmérettetésre, Barbara fölényesen nyert a kategóriájában, a szavazatok 42,4 százaléka lett az övé.

– Pedig egyáltalán nem kampányoltam – mondja. – Arra gondoltam, hogy majd azok rám szavaznak, akik hasonlóképp látják a világot, mint én.

És Barbara sikert aratott.

Kérdeztük, mit tartalmazott az a bizonyos kampányszöveg, és ő kiemel belőle néhány gondolatot.

– Nagyon zavar például, hogy létezik az iskolában osztálypénz. Mint kiderült, ezzel nem csak én vagyok így, sok ismerősöm panaszkodik, hogy nem tudja a családja fizetni, és ezért csak a bántást kapják az osztályban. Ebben a témában szeretnék kiállni a diákok mellett.

És nem csak ebben. Barbara megjegyzi, a szegényebb diákok a nyelvvizsgát sem tudják kifizetni, így eleve hátránnyal indulnak az egyetemi, főiskolai felvételin.

Így segítene

– Azt szeretném elérni, hogy indítsanak több tanulmányi versenyt a diákok részére, az eredmény függvényében osszanak pontokat, amelyeket beszámítanának a felvételin. A nevezési díj minimális lenne, így a szegényebb diákok is többletpontokhoz juthatnának, és így több esélyük lenne, hogy jó egyetemre jussanak be – magyarázza.

Megtudjuk tőle, hogy bár csak pénteken lesz a parlament alakuló ülése, de már találkozott néhány társával, és úgy tűnik, fognak tudni együtt dolgozni.

Barbara egyébként tavaly érettségizett a Kossuth gimnáziumban pedagógia tagozaton, de nem felvételizett az egyetemre.

– Szeretném megcsinálni az emelt szintű történelem­érettségit, és tanárnak vagy újságírónak jelentkezem jövőre – árulja el. Jelenleg egy autóipari cégnél dolgozik minőségellenőrként.

– Gyűjtök az egyetemre meg az öcséim továbbtanulására, mert a családom nem tudja majd fizetni – kiderül: három kisebb fiútestvére van.

A diákparlament

A szervezet – mint ahogy honlapjukon olvasható – az ország egyetlen teljesen szabadon választott diákképviseletének tartja magát. Az évenkénti ciklusokban az ország 9 régiójának képviseletében összesen 90 diákképviselő, 10 tanár, 10 szülő, 10 egyetemista és 5 „öregdiák” (aki nem tanult tovább, de középiskolát végzett) képviseli a 14–24 éves diákifjúságot. A parlament tagjaira bármely 14 és 24 év közötti diák szavazhatott.

ÉM-HM