Bárány, nyuszi, csibe, tojás – húsvéti jelképek a pécsi terráriumban

Húsvéti nyuszi-megmentő akciót szerveztek a pécsi terráriumban. Az ajándékba kapott, de később megunt nyuszikat sokan egyszerűen kidobják, a terráriumban ezért az egész ünnep alatt annyit simogathatják a gyerekek az állatokat, amennyit csak akarják, így remélhetőleg otthonra már nem kének élő ajándékot. A négy napos húsvéti napköziben emellett azt is megtanulhatják, mit jelképeznek az ünnepkörben a bárányok, a csibék, a nyulak és a tojás.

A gyerekek számára a nyuszi a Húsvét hétfő főszereplője. A meglehetősen szapora állat a termékenység jelképe, a húsvéti ünnepkörben azonban különleges szolgáltatásként néhány napon át tojást tojik és ajándékot visz.

A nyúl és tojást tojó képessége állítólag egy fordítási hiba eredményeként került be a magyar húsvéti ünnepkörbe. Német nyelvterületen ugyanis szokás volt ilyenkor gyöngytyúkot ajándékozni tojással. A gyöngytyúk neve németül hasel, a nyúlé pedig hase. Így lett a gyöngytyúkból nálunk nyúl, a tojás viszont maradt., ezért tojik nálunk a húsvéti nyuszi tojást.

A kiskacsák és csibék a természet megújulását jelképezik. A húsvéti bárányt a keresztény hit Jézussal azonosítja. A néphagyomány szerint a megszentelt piros tojás pedig megvédi a házat a villámcsapástól, és összetartja azokat, akik egy asztalnál esznek belőle.