Bárány Frigyest köszöntötték születésnapján Nyíregyházán

Nyolcvanadik születésnapján, vastapssal köszöntötte Bárány Frigyes Jászai Mari-díjas színészt, érdemes művészt Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Színház Társulata. Bárány Frigyes 30 éve, alapítása óta tagja (ma már örökös tagja) a társulatnak, 1990 óta nyugdíjas. Az ország 1962-ben Kacsuka főhadnagy szerepében ismerte meg Jókai Mór Az aranyember című regényéből készült filmben.

Bárány Frigyes papnak készült, grafikusként dolgozott és véletlenül lett színész. A színészmesterséget Makay Margitnál tanulta, majd 1957-ben az Állami Déryné Színházhoz szerződött. Ezután a debreceni Csokonai, a József Attila, a győri Kisfaludy, a szolnoki Szigligeti, majd a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett. Amikor Bozóky István elvállalta, hogy Nyíregyházán társulatot alapít, akkor vele jött a szabolcsi megyeszékhelyre. Ennek már harminc éve.

Több filmben játszott, Az aranyemberen kívül például Fény a redőny mögött, Kristóf, a magánzó című, 1965-ben készült alkotásokban, és néhány évvel ezelőttig sokat szinkronizált. A színpadon sok más, emlékezetes alakítása mellett a Szentivánéji álomban Malvolio, a My Fair Ladyben Pickering ezredes, a Csárdáskirálynőben Leopold herceg szerepében láthatta a szabolcsi közönség az elmúlt 30 évben. A mindig elegáns színművész most is bemutatóra készül: az Aranycsapat című darabban, amelynek november 20-án lesz a bemutatója, ő játssza – az Elegáns urat.

A 80 éves színművésznek – aki, mint elárulta, életében először sírta el magát a színpadon a meghatottságtól – a társulat nevében Tasnádi Csaba igazgató adta át az ajándékokat, elsőként a Kelet-Magyarország mai számát, amely interjút közöl a népszerű színművésszel. A színházban fotókiállítás is nyílt, a felvételeken Bárány Frigyes eddigi alakításaiból megörökített pillanatok láthatók.