Barack Obama támogatásáról biztosította Dél-Koreát

“Megingathatatlan” támogatást ígért Barack Obama Dél-Koreának a keddi, észak-koreai támadás után – ezt az amerikai elnök mondta még kedden az ABCNews hírtelevíziónak adott interjújában.

Obama azt is megígérte, hogy megvédelmezi a szövetséges Dél-Koreát, sőt Washington és Szöul abban is megállapodott, hogy ezentúl “koordinálnak” bármilyen válaszlépést Észak-Korea felé.

Kedden Észak-Korea tüzérségi támadást intézett a Jonpjong-sziget ellen: az incidensben két dél-koreai katona meghalt, tizenöt másik megsebesült és három civil is megsérült. Szöul szerint csaknem 170 rakétát lőtt ki Phenjan a szigetre, ezek miatt 19 ház égett le. Dél-Korea a békeidőben alkalmazható legmagasabb készültséget rendelte el és ágyúival vissza is lőtt Észak-Korea irányába.

Dél-koreai illetékesek a támadás után bejelentették: felfüggesztik az Észak-Koreának szánt humanitárius segélyek folyósítását és egyelőre nem lesz több találkozó elszakított észak-, illetve dél-koreai családok között. Phenjan még idén nyáron kötött megállapodást Szöullal, hogy egyebek mellett élelmiszert, gyógyszert és cementet küldenek az árvizek által sújtott Észak-Koreának.
– Független Hírügynökség –