Barack Obama Afganisztánban

A demokraták elnökjelölt-aspiránsa (a demokraták augusztus végén döntenek arról, kit jelölnek elnöknek), Barack Obama vasárnap Kabulban majdnem két órán át tárgyalt Hamid Karzai afgán elnökkel egyebek mellett a terrorizmusról és az afganisztáni drogtermelésről. Ez volt egyébként Obama első afgán látogatása. Az illinois-i szenátor korábban kritizálta az afgán politikust, mert szerinte az nem tesz eleget a háború sújtotta ország újjáépítéséért.

Obama külpolitikai elképzeléseinek egyik kulcspontja Afganisztán. A demokraták elnökjelölt-aspiránsa ezt az országot, és nem Irakot tenné az úgynevezett “terrorizmus elleni háború” fő színterévé. Korábban azt is kilátásba helyezte, hogy megválasztása esetén több katonát küldene Afganisztániba; mintegy tízezerrel növelné a kontingens létszámát. Obama ezzel egyidőben csökkentené az Irakban állomásozó amerikai katonák számát. 70 ezer katona szolgál most Afganisztánban a NATO tagállamaiból, ezek fele amerikai.

Obama szerint a Bush-kormányzat hibát követett el, amikor Irakra fókuszált, mert így lehetővé vált, hogy az al-Kaida terrorhálózat és a tálibok ismét egyesítsék erőiket.