Bányásznap Tatabányán háromnapos szórakoztató programokkal

Pénteken kezdődik Tatabányán az 57. Bányásznap. A háromnapos ünnepség idén a “60 éves város 1000 éves múlt!” jelmondat jegyében zajlik.

A három nap alatt a kulturális események mellett lesz például csilletoló verseny, ahol négytagú csapatoknak kell minél rövidebb idő alatt célba juttatni a több mázsás csilléket. A Faszén-fesztiválon grillezett ételek készülnek, a 80-100 éves taneszközökkel, berendezésekkel felszerelt iskolamúzeumban pedig régi tanévnyitó elevenedik meg a bányamúzeum dolgozóinak előadásában.

A sztárvendégek között fellép a Pa-Dö-Dő, David Merlini szabadulóművész, Mary Zsuzsi, Oláh Ibolya, és Dolhai Attila.

A hagyományokhoz híven az idén is a bányásznaphoz kapcsolódóan rendezik meg a testvérvárosi találkozót. Bedzinből, Aalenből, Izsevszkből és Székelyudvarhelyről, valamint a bolgár partnervárosból, Pazardjikból érkeznek vendégek.

A bányásznap hagyománya az 1910-es évek végén leadott csendőrsortűz emlékére kezdődött 57 évvel ezelőtt. A jobb megélhetésért tüntető bányászok közül sokan vesztették életüket a sortűzben. 1990-től azonban már a 110 éves bányászmúltra is emlékeznek a városban, és arra a csaknem 600 bányászra, akik bányaszerencsétlenségben lelték halálukat – mondta a Független Hírügynökségnek Bencsik János, Tatabánya polgármestere.Sporthírek