Bántották, mert tanulni akart – RTL Híradó

Egy éven keresztül bántalmaztak egy lányt iskolatársai az egyik ózdi szakiskolában. Újként került az osztályba, ahol már a harmadik napon megverték. Feljelentést tettek, de ez sem segített. A tanárok azt mondják, mindent megtettek a lányért, de igazán hatékony eszköz nincs a kezükben. Az oktatási ombudsmanhoz szerint tény, hogy a szakiskolákban van a legtöbb iskolai erőszak – számolt be az RTL Klub Híradója

A lányt azért bántalmazzák folyamatosan osztálytársai, mert más mint a többiek: csendes, és tanulni akar. Petra azt mondja, többnyire a haját tépték, zúzódásokat, harapásokat szerzett. Előfordult, hogy egész egyszerűen kirúgták a lábát a folyosón. Hiába tettek feljelentést. Néhányan emiatt csak még inkább rászálltak, az kiabálták, hogy “meg fogsz halni”. A lány és édesanyja is azt mondja, az osztályfőnök mindent megtett azért, hogy megvédje, de hiába. Azon túl, hogy a tanár beszél a gyerekekkel, pszichológust hív, vagy fegyelmit ad, mást nem tehet – mondta a pedagógus.

Az oktatási jogok ombudsmanjához soha ennyi bejelentést nem érkezett iskolai erőszakról, mint az elmúlt egy évben. Aáry-Tamás Lajos szerint a szakiskolákban van a legtöbb probléma, mert ez ide küldik a legtöbb rosszul tanuló és viselkedő diákot. Itt van a legtöbb beavatási szertartás, a csicskáztatás és a szecskáztataás. És sokszor a tanárok úgy érzik, nem nekik kell közösséget kovácsolniuk – mondta a biztos.

A tanárok szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy 18 éves kor alatt még a legerőszakosabb diákokat sem rakhatják ki az iskolából, legfeljebb úgy, ha találnak egy másik intézményt számukra, ez azonban csak ritkán sikerül.