Banksy gerillafestménye II. Erzsébet gyémántjubileumára?

London, 2012. május 16., szerda (MTI) – A gerillafestészet fenegyerekét, Banksyt is megihlette II. Erzsébet brit királynő gyémántjubileuma, vagy esetleg az idei olimpia: egy londoni bolt falára varázsolt világbíráló képet.

A festményen ósdi varrógéppel brit zászlócskákat készít – nyilvánvalóan bérmunkában – egy ázsiai kisgyerek. A varrógép a padlón van, a fiúcska térdelve görnyed fölé, hogy sorozatgyártásban beszegje a zászlókat. A kép a Whymark sugárút egy boltjának falán tekinthető meg. Feltehetően nem véletlenül szemelte ki Banksy “festővászonnak” éppen ezt a falat: 2010-ben a bolt vizsgálatot indított, miután kiderült, hogy beszállítói között akad olyan indonéziai cég, amely hetente száz órán át dolgoztat gyerekeket – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

A festmény fotója a világhálón nagyon sikeres. Értelmezése nem egységes: sokan II. Erzsébet uralkodásának 60. évfordulóját vélik alkotási apropónak, mások a londoni olimpiát. Mindkét esemény kapcsán biztosra vehető, hogy garmadával veszik majd emberek a brit szuvenírzászlócskát.

A londoni olimpia emléktárgyainak zöme egyébként külföldön készül, javarészt Ázsiában.

Banksy legújabb művét is titokban alkotta, ahogy többi társadalombíráló, civilizácókritikai alkotásait. Kiléte ismeretlen.

– MTI –