Bankrablás Kispesten – Volt harmadik rabló, de nem a panelházban bújt el

Volt harmadik társuk a pénteki kispesti bankrablás elkövetőinek, a férfit egy közeli utcában fogták el a rablótámadás után. Feltehetően ő volt a figyelő, aki kívülről biztosította a Fő utcai rablótámadást. A támadás részleteiről vasárnap számoltak be a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetői. Kiderült az is, hogy ugyanez a csapat 2009 decemberében ugyanazt a kispesti, Fő utcai bankot már egyszer kirabolta, akkor sikerrel. Tóth Tamás főkapitány köszönetet mondott annak a szemtanúnak, aki telefonon először jelentette a bankrablást, illetve az akcióban közreműködő Terrorelhárítási Központnak.

Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya vasárnap elmondta: csodának, illetve a rendőrök rátermettségének és bátorságának köszönhető, hogy egy rendőr sem halt meg a pénteki, kispesti rablótámadást követő lövöldözésben.

A főkapitány a részletekről szólva elmondta, hogy pénteken délután fél négy körül két álarcos támadó lépett be a kispesti, Fő utcai egyik bankfiókba, gépfegyverrel a kezükben. A bent lévő alkalmazottakat és ügyfeleket a földre fektették és pénzt követeltek. A bankban lövés nem dördült és senki nem sérült meg. A támadók körülbelül 2,8 millió forintot zsákmányoltak, azzal elmenekültek a helyszínről. Harmadik társuk a támadás alatt kint várt és biztosította az akciót.

A rendőrséget egy járókelő értesítette telefonon, mert látta a két álarcost a banknál. A 112-es központi segélyhívóra érkező hívással egy időben a bankból néma riasztás is érkezett. A kerületi rendőrök perceken belül a helyszínre érkeztek és a bankban jó leírást kaptak a támadókról.

A két rabló addigra a néhány száz méterre lévő Szigligeti utcáig jutott, a rendőrök futva követték őket. Felszólították őket, hogy álljanak meg és tegyék le a fegyvert, mire az egyik szó nélkül tüzelni kezdett rájuk a gépfegyveréből. A rendőrök viszonozták a tüzet és egy rabló olyan súlyosan megsebesült, hogy nem lehetett megmenteni az életét. A másikat elfogták. Közben a környékre egyre több rendőr érkezett és hajtóvadászat kezdődött az állítólagos harmadik társ után.

Ekkor kaptak szemtanúktól olyan információt is, hogy egy fegyveres férfi bement a Szigligeti utcai sorházba. A házat körülvették és értesítették a Terrorelhárítási Központot is. A lakókat nem engedték ki az épületből, aki pedig haza akart volna menni, az a közeli iskolában tölthette el az időt az akció végéig, ebben az önkormányzat nyújtott segítséget.

Végül egyre több olyan információ érkezett, hogy mégsem ment be a házba a fegyveres, ezért hajnali két órakor befejezték az átvizsgálást és beengedték a lakókat a házba. Közben egyébként a környéket átvizsgáló rendőrök elfogták a harmadik férfit is. A rablás után a közeli Batthyány utcában lettek figyelmesek a gyanús fiatalemberre, aki megpróbált elfutni a rendőrök elől. Sikerült azonban elfogni és egy pisztolyt – éles lőfegyvert – és egy álarcot találtak nála. Az ő feladata az eddigi adatok szerint az lett volna, hogy egy robogóval elvigye a megszerzett pénzt.

Fülöp Valter, a főkapitány bűnügyi helyettese azt mondta az ügy kapcsán: ugyanezek a támadók 2009. december 11-én ugyanazt a fő utcai bankot már megtámadták egyszer, akkor sikerült is kirabolniuk. Most azonban elfogták őket, ennek kapcsán Fülöp Valter a néhány nappal korábbi, szombathelyi rajtaütéskor már elhangzott üzenetét megismételve elmondta: aki hasonló támadásokra készül, ne tegye, mert nem érdemes, a BRFK minden esetben keményen fel fog lépni.Sporthírek