Banki szégyenfalat akar az MSZP

Angol példát követve az MSZP frakciója azt javasolja, hogy a bankoknak kötelező legyen nyilvánosságra hozni a jogos ügyfélpanaszokat, a pénzügyi felügyelet pedig az ezer ügyfélre jutó legtöbb jogos panasz alapján készítsen “banki szégyenfalat” – mondta kedden Török Zsolt. A szocialista politikus szerint a magyar klienseknek ugyanolyan elbírálás jár a pénzintézetekben, mint az uniós polgároknak azok anyabankjaiban.

Szerdán kerül a kormány elé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) fogyasztóvédelmi jogkörét megerősítő törvénymódosítás tervezete. Ez lehetővé teszi megelőző jellegű vizsgálatok lefolytatását, és jelentős összegű büntetés kiszabását az ügyfelekkel szembeni hátrányos eljárás esetében. A PSZÁF feladata lesz ellenőrizni, hogy a bankok betartják-e a kormánnyal kötött megállapodás nyomán létrejövő etikai kódexet, és az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségének a bankok számára szigorúbb szabályozását.

Török Zsolt elmondta: a frakció azt javasolja, hogy angol példa nyomán a bankok tegyék nyilvánossá a jogosnak talált ügyfélpanaszokat. A PSZÁF pedig készítsen publikus “banki szégyenfalat” az ezer ügyfélre jutó legtöbb jogos panasz alapján, és ezen nevezze meg a pénzintézeteket és közölje az esetek leírását. Az őszi jogalkotási program keretében szeretné az MSZP, ha további intézkedéseket hoznának, amelyek azt szolgálják, hogy a magyar ügyfelek ugyanolyan elbírálásban részesüljenek, mint az anyabankok uniós kliensei. Példaképpen azt hozta fel, hogy nálunk 8-10, Nyugat-Európában 1-2 tételből áll a hitel “ára”, vagyis a különféle költségelemek sora. Azt is szeretnék, ha olcsóbbá válna a hitelezés Magyarországon – mondta Török Zsolt.

Most a fogyasztóvédő hatósági jogkörök megerősítésén van a sor, ezután következhetnek azok a változtatások, amelyek akár jogszabályban is megfogalmazva élénkítik a piaci versenyt – mondta a Független Hírügynökség kérdésére a szocialista politikus. Szakértők évek óta sürgetik a bankváltás könnyebbé tételét, az ezzel kapcsolatos – ma nehézkes – eljárás terhének levételét az ügyfelek válláról, a nagyobb összegű kölcsönök kötelező átvitelének lehetőségét bankok között és a bankszámla-hordozhatóság bevezetését.