Helyi gazdaság

2012.01.05. 18:20

IMF-konzultáció - Londoni elemzők: Magyarország elindult az IMF-egyezség felé, "Románia a példa"

London, 2012. január 5., csütörtök (MTI) - Magyarország elindult az IMF-megállapodás megkötése felé, és ehhez példaként szolgálhat a román IMF-program sikere, amelyről a román jegybank csütörtöki kamatcsökkentése is tanúskodik - vélekedtek Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóját kommentálva londoni felzárkózó piaci elemzők.

London, 2012. január 5., csütörtök (MTI) - Magyarország elindult az IMF-megállapodás megkötése felé, és ehhez példaként szolgálhat a román IMF-program sikere, amelyről a román jegybank csütörtöki kamatcsökkentése is tanúskodik - vélekedtek Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóját kommentálva londoni felzárkózó piaci elemzők.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a magyar politikus által az IMF-tárgyalásokról elmondottakkal kapcsolatban úgy vélekedtek, hogy a magyar befektetési eszközök "jelentős alulteljesítése szorította rá a magyar kormányilletékeseket bizonyos engedmények fontosságának felismerésére" a hivatalos IMF/EU-tárgyalások elkezdése végett.

A ház londoni elemzői felidézték, hogy Fellegi Tamás - a kormány által korábban emlegetett rugalmasabb megállapodás helyett - immár készenléti jellegű egyezségről folytatandó tárgyalások lehetőségéről szólt. A JP Morgan szakértői kiemelték, hogy ennek elfogadása volt az IMF egyik előfeltétele a hivatalos tárgyalások megkezdése fejében.

A ház szerint ugyanakkor az EU "szilárdan kitart majd" annak követelése mellett, hogy Magyarország hajtson végre további módosításokat a jegybanktörvényen és a gazdasági stabilitásról alkotott jogszabályon. A magyar illetékesek a legutóbbi időkben "enyhítettek álláspontjukon a jegybanktörvénnyel kapcsolatban, és úgy gondoljuk, hogy hajlandók lesznek olyan további törvénymódosításokra, amelyek szükségesek a hivatalos IMF/EU-tárgyalások megkezdéséhez" - jósolták csütörtöki elemzésükben a JP Morgan londoni felzárkózó térségi közgazdászai.

A ház szakértői közölték, hogy alapeseti előrejelzésük szerint változatlanul 65 százalékos az esély egy készenléti megállapodás megkötésére a valutaalappal, a legnagyobb valószínűséggel az idei második negyedévben. A cég ugyanakkor azt a véleményét is fenntartja, hogy további piaci nyomás fogja rászorítani a kormányt az IMF-egyezséghez szükséges engedményekre.

A JP Morgan londoni elemzői szerint Magyarország jelenlegi finanszírozási költségei hosszabb távon fenntarthatatlanok, így elkerülhetetlennek tűnik, hogy a kormány előbb-utóbb egyezségre jusson a valutaalappal.

A ház szakértői közölték: fél százalékponttal megtoldották eddigi MNB-kamatemelési prognózisukat, és alapesetben most már 8 százalékon tetőző jegybanki alapkamattal számolnak. A cég a januári monetáris tanácsi ülésen vár egy fél százalékpontos emelést, és utána még egy hasonló mértékű kamatemelést jósol.

A JP Morgan elemzői ugyanakkor nem számítanak arra, hogy jelenleg elegendő támogatása lenne egy vészkamatemelésnek két monetáris tanácsi kamatdöntő ülés között.

A cég közölte: fenntartja azt az előrejelzését, hogy az idei év végéig 6 százalékra süllyed vissza az MNB-alapkamat, mivel azzal számol, hogy amint megszületik a finanszírozási megállapodás az IMF-fel, mód nyílik a kamatemelések visszafordítására. A JP Morgan londoni elemzői szerint ugyanakkor erre az előrejelzésre felfelé mutató kockázatok hatnak.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője befektetők számára kiadott csütörtöki gyorselemzésében szintén azt emelte ki, hogy Fellegi Tamás "a jelek szerint számos engedményt tett", és ezek között van annak elfogadása, hogy az IMF-megállapodás valószínűleg készenléti jellegű lesz, jóllehet a kormány korábban enyhébb feltételrendszerű egyezménytípusok mellett érvelt.

Ash szerint az elhangzottak arra vallanak, hogy a magyar kormány, ha vonakodva is, de halad az IMF-egyezség megkötése felé. Az RBS vezető elemzője közölte: a ház központi forgatókönyve az, hogy Magyarország végül meg is köti a megállapodást a valutaalappal az idén - a kérdés csak az, hogy erre további agresszív piaci árfolyamkilengések előtt sor kerül-e.

Timothy Ash ezzel kapcsolatban azt jósolta, hogy ha a kormány nem tesz további lépéseket az IMF-megállapodás elérése érdekében, a forint akár a 350 forint/euró szintig is gyengülhet, az MNB további 1,50-2,00 százalékpontos kamatemelésre kényszerülhet, a hitelköltségek emelkedése "kicsúszhat az ellenőrzés alól", és Magyarország gyakorlatilag elvesztheti tőkepiaci hozzáférését, mindez pedig recesszióhoz vezethet.

Az RBS vezető elemzője szerint "Románia követendő példaként szolgálhat Magyarország számára". "Románia az IMF mintagyereke", miután sikerrel teljesítette a 2009 márciusában kötött készenléti IMF-megállapodást, és idén márciusban várhatóan újabb két évre meghosszabbíthatja a programot.

Ash kiemelte, hogy a román jegybank csütörtökön negyed százalékpontos kamatcsökkentést tudott végrehajtani, és a román ötéves kötvények törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusainak (CDS) árfolyama jelenleg 475 bázispont környékén jár a 750 bázispont körüli magyar CDS-díjszabásokkal szemben, vagyis a két ország befektetői kockázati megítélése "most már igen különböző".

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető felzárkózó térségi közgazdásza, William Jackson a csütörtöki román jegybanki kamatcsökkentésről befektetőknek összeállított gyorselemzésében azt írta, hogy a lépést a stabil politikai háttér és az IMF-támogatás tette lehetővé. Jackson szerint Magyarország esetében "e kulcsfontosságú gazdaságpolitikai rögzítő elemek hiánya" ugyanakkor azt jelenti, hogy az MNB következő monetáris tanácsi ülésén valószínűleg újabb 0,50 százalékpontos kamatemelésről születik döntés a forint erősítése végett, és IMF-egyezség nélkül még további emelések válnának szükségessé.

A Capital Economics elemzője közölte: a cég az idén 1,5 százalékos magyar GDP-visszaesést vár, és azt valószínűsíti, hogy a felzárkózó európai térségben a magyar gazdaság teljesít a legrosszabbul 2012-ben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!