Bálványosi Szabadegyetem – Orbán – Jobboldali korszak Európában

Egy új, jobboldali korszak kezdődik Európában, véget ért a politikai és gazdasági mitológia korszaka – mondta Orván Viktor, a Fidesz elnöke szombaton a romániai Tusnádfürdőn, a Bálványosi Szabadegyetemen. A politikus a baloldal drámájának nevezte, hogy az meghasonlott és egy olyan ideológiai űrbe került, amely identitásválsághoz vezetett. A rendevényen Traian Basescu is felszólalt . A román államfő az erdélyi autonómiával kapcsolatban a román alkotmányt idézte, amely szerint Románia szuverén független , egyésges és oszthatatlan nemzetállam.

Orbán Viktor előadásában azt mondta: Magyarországon egy tőkecsoport vásárolta fel a baloldalt, mely mindent elvett a magyaroktól. Szétverte az egészségügyet, elvette a nyugdíjmegtakarítást, a nemzeti összetartozás érzését és a demokráciába vetett hitet – tette hozzá. Mint hangsúlyozta: ennek a politikának a kudarca hatalmi és gazdasági válsághoz vezetett. Ennek következményeként jelent meg a szélsőséges liberális baloldal és a szélsőséges jobboldal – vélte .

A román államfő háromszor ismételte el a román alkotmány első cikkelyét, amely szerint “Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam. Traian Basescu megismételte korábbi álláspontját: Romániában ugyanolyan mértékű autonómia képzelhető el Székelyudvarhelyen, mint bármelyik más városban. “Elrugaszkodottnak tartom azt az elképzelést, hogy csak egyesek jussanak autonómiához” – mondta. Nyomatékosította: nagyon tévednek azok, akik úgy képzelik el az autonómiát, mint útlevélbevezetést az országhatárokon belül. “A román politikusok számára az alkotmány nem alku tárgya!” – jelentette ki. Az államfő a nemrég lezajlott EP-választásokra utalva feltette a kérdést: Európa-szerte a jobboldal nyerte meg a választásokat, de miért törtek előre a szélsőségesek? “Ezen a románok is magyarok is el kell gondolkozzanak” – mondta Basescu.

Orbán Viktor megemlítette, hogy a Fidesz és Basescu korábbi szervezete, a Demokrata-Liberális Párt ugyanazon politikai családba tartoznak, ami a konfliktusok ellenére értékes együttműködési lehetőség. A magyarok és románok sorsában vannak közös elemek – tette hozzá.