Balsai: Az MSZP-MDF új kormányzati szervet hozna létre

Semmiképpen sem támogatja a Fidesz az MSZP és az MDF által közösen benyújtot költségvetési hivatal létrehozásáról szóló javaslatot, az ugyanis szerintük egy újabb kormányzati szervet, és egy új Pénzügyminisztériumot hozna létre – mondta Balsai István országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz által javasolt költségvetési tanács ellenben valódi független, erős testület lett volna, amelynek feladata az lett volna, hogy csak olyan javaslatok kerüljenek az Országgyűlés elé, amit a tanács tagjai az ÁSZ és a jegybank elnöke, valamint egy az államfő által kijelölt közgazdász megfelelőnek és megvalósíthatónak tart. Balsai szerint azzal, hogy bár a napirendre vételt megszavazták a szocialisták a hétfői ülésen, de az alkotmányügyi bizottság MSZP-s képviselői mégsem támogatták annak tárgyalását az jelzi, hogy a kormány nem kívánja feloldani a jelenlegi hiteltelenségi válságot. Az MSZP és az MDF által javasolt hivatal tagjai a fideszes tanács tagjaival ellentétben kapnának díjazást, tagjait pedig a köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke és a miniszterelnök jelölné ki, ezzel pedig a legnagyobb ellenzéki párt szerint csak egy újabb költséges kormányzati szervet hoznának létre, nem egy független testületet.

Az ellenzéki politikus szerint a hiteletelen kormány évente 400 milliárd forintos többletkiadást okoz csak azzal, hogy a csehországi négyszálékos helyett 8 százlékos hitelkamatot fizetünk az áthidaló hitele után.