Balog Zoltán: ösztöndíjprogram indul hátrányos helyzetű gyermekeknek

Akt.:
Balog Zoltán: ösztöndíjprogram indul hátrányos helyzetű gyermekeknek
Medgyesegyháza  (MTI) – Hárommilliárd forintos keretből a kormány rövidesen ösztöndíjprogramot indít a hátrányos helyzetű gyermekek tanulmányainak támogatására – közölte Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken Medgyesegyházán.

Az államtitkár a dél-békési polgármesterekkel megtartott fórumon hangsúlyozta, hogy a támogatás folyósítását teljesítményhez kívánják kötni. Az ösztöndíjat például megvonhatják a gyerekektől, ha tanulmányi eredményük nem megfelelő. A gyermekeket oktató és nevelő tanár pedig akkor kaphat sikerdíjat, ha a diákja javított a tanulmányi eredményén.
    Balog Zoltán szólt arról is, hogy a regionális képzőközpontok közreműködésével roma szociális munkásokat is képezni fognak. Mint mondta, négy év alatt kétezer roma nő szerezhet szociálismunkás-képesítést, ezt követően az önkormányzatok közreműködésével két évig foglalkoztatják  őket. Ezek a szociális munkások, például egy védőnő mellett, roma közösségekben dolgozhatnak, egyebek között a higiénés feltételek javításáért.
    A tervek szerint egy héten belül meghirdetik a szociális földprogramot is. Az önkormányzatok által felajánlott földeken olyan közmunkások dolgozhatnak, akik a helyben megtermelt élelmiszereket például a közétkeztetésben értékesíthetik. A program keretében 400 millió forint értékben lehet eszközökre, szerszámokra, illetve vetőmagra pályázni; a hozzá kapcsolódó közmunkaprogramra 2,7 milliárd forint áll rendelkezésre. 

A többségében nyolc általánost végzett roma fiatalok juthatnak szakképesítéshez

    Balog Zoltán úgy fogalmazott: a programban való részvétel feltétele lesz azonban, hogy “tisztességes munkát kell végezni az önkormányzat földjén”, és hasonló hozzáállást várnak el a közmunkástól a saját földjén, kertjében is. Balog Zoltán arra számít, hogy a szociális földprogramban megközelítőleg hatezer ember vehet majd részt.          
    Az államtitkár a fórum után ellátogatott Mezőkovácsházára, ahol a Dél-békési Kistérség Többcélú Társulás romaprojektjének részleteiről tájékozódott. A kistérségi romaprojekt részleteiről szólva a vendéglátó Simonka György, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a társulás elnöke elmondta: a társulás egy, az unió által támogatott program keretében több mint 82 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Ebből a forrásból 25, a térségben élő roma számára biztosítanak agrár-környezetgazdász és zöldség-gyümölcstermesztő szakképzést. A projekt keretében a többségében nyolc általánost végzett roma fiatalok juthatnak szakképesítéshez, és így esélyük lehet arra, hogy elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon.
    A napokban kezdődött, másfél évig tartó tanfolyam idején a fiatalok havi 73.500 forintot kapnak. Simonka György azt mondta, bízik abban, hogy a képzést követően mindenki talál munkát magának.