Balog Zoltán: az MSZP bojkottálta a 2006-os tüntetésekről szóló bizottsági ülést

Határozatképtelen volt az MSZP és az SZDSZ távolmaradása miatt az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottságának keddi ülése, ahol a két évvel korábbi őszi zavargásokról készült vizsgálatok eredményeit vitatták meg. Balog Zoltán, a bizottság fideszes elnöke szerint a magyar demokrácia és az Országgyűlés szégyene, hogy az MSZP bojkottálta az ülést, amelyen a rendőrség meghívott vezetői sem jelentek meg.

Összesen csaknem 200 ügyben indult nyomozás olyan hivatalos személyek ellen, akik 2 évvel korábban a szeptember-októberi tüntetésekkor többek között jogtalanul bántalmaztak civileket. Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese beszámolt arról is, hogy csaknem 150 esetben indított nyomozást az ügyészség civilek ellen, akik a demonstrációk idején garázdálkodtak illetve erőszakot követtek el hivatalos személyek ellen. A legfőbb ügyész helyettese összegzésként elmondta: “személyes kudarcként éli meg”, hogy számos ügynek nem sikerült a végére járni.

A Legfőbb Ügyészság honlapján is fennlévő adatok alapján: az eltelt két év alatt 32 jogerős ítélet született a civilekkel szemben felhozott ügyekben, a rendőrők esetében ez a szám 5. A civilek ügyében 65 esetben szüntették meg a nyomozást, a rendőröknél 159 ügyben hoztak megszüntető határozatot. nagyon sok ügy jelenleg is első illetve másodfokú bírósági eljárási szakaszban van. Balog Zoltán elnök szerint a jogbiztonságot is megkérdőjelezi az a tény, hogy 2 év után még ennyi ügy nyitva van.

Révész Máriusz, fideszes képviselő ügyében is nemsokára lesz bírósági tárgyalás. A két évvel ezelőtt október 23-án megvert ellenzéki politikus az ülésen elmondta: bár a nyomozók mindent megtettek máig nem találták meg azt a rendőr, aki megütötte, de legalább 50-60 bűntársa van, hiszen szerinte legalább ennyi rendőrnek tudnia kell arról, hogy valójában ki volt a tettes. A kitűzött bírósági tárgyaláson sem az lesz a vádlott, aki megverte, hanem az, aki elmulasztotta a segítségnyújtást.