Balog: jobb lesz az ellátás a szegényebb térségek szociális intézményeiben

Budapest, 2012. október 29., hétfő (MTI) – Az emberierőforrás-miniszter szerint a csaknem százhetven szociális és gyermekvédelmi intézmény állami fenntartásba kerülése után várhatóan biztonságosabb és jobb ellátást tudnak majd biztosítani azokban a térségekben, ahol eddig erre forráshiány nem volt lehetőség.

Balog Zoltán hétfőn, egy budapesti konferencia megnyitója után kérdésekre válaszolva beszélt a szociális intézményrendszer államosításáról.

A kormány a parlamentnek vasárnap benyújtott javaslatában a települési önkormányzatok által fenntartott gyermekvédelmi intézmények, valamint a fogyatékosokat, pszichiátriai és szenvedélybetegeket ellátó otthonok átvételét kezdeményezte. A miniszter az előterjesztésében január 1-jével 42 szociális és 126 gyermekvédelmi intézmény állami fenntartásba vételét indítványozza. A 168 intézmény közül 125 jelenleg a fővárosi önkormányzat tulajdona, a fennmaradók többsége megyei jogú városoké.

Arra a kérdésre, hogy az átvétel a gyakorlatban mit jelent a szakemberek, a gyógypedagógusok, a nevelők, az érintett gyermekek számára, azt mondta, biztonságosabb lehet az intézmények fennmaradása, hiszen ezt a jövőben a központi állami források garantálják.

Ma a “szegényebb vidékeken szegényesebb az ellátás, jobb helyeken pedig jobb az ellátás” – fogalmazott Balog Zoltán, hozzátéve, bízik abban, hogy kiegyenlítődnek az ellátásban tapasztalható területi különbségek.

– MTI –