Bálint gazda: Pánikra nincs ok, de nem árt az óvatosság

A szokatlanul enyhe tél próbára tette a növényeket, de egyelőre nincs ok pánikra. Február közepéig ugyanis a meleg idő ellenére mélynyugalmi állapotban voltak. Az utóbbi napokban azonban a “korán ébredő” növényeknél elindult a nedvkeringés, és ez óvatosságra int – mondta vasárnap a Független Hírügynökségnek Bálint György kertészmérnök, akit legtöbben Bálint gazdaként ismernek.

Ha az elkövetkező napokban hetekben fagypont alá süllyed a hőmérséklet nagyon nagy károkat tud okozni a termésben. Különösen a mandula, az egres, a kajszi-, és őszibarack van veszélyben – mondta a ketészmérnök.

Az enyhe tél kedvezett a kártevőknek is, a fagy nem pusztította el a gombák spóráit, a rovarok tojásait, ezért várhatóan sokkal nagyobb mennyiséggel kell számolni. A gyümölcsösökben tehát többet kell majd permetezni, ami környezetszennyezéssel is jár – hívta fel a lehetséges veszélyekre a figyelmet Bálint gazda. Szintén gondot okozhat, hogy az idei télen sokkal kevesebb csapadék esett, mint általában – tette hozzá.