Bali robbantások: öngyilkos merényletek

Öngyilkos merénylők hajtották végre a szombati támadásokat Bali szigetén három vendéglő ellen – mondta az indonéz terrorelhárítás egyik vezetője.

A korábbi híradásokkal ellentétben nem 32, hanem 26 halottja és 107 sebesültje van a három robbantásnak.

A három merénylő besétált az éttermekbe helyi idő szerint szombat este és felrobbantotta a magára erősített robbanóanyagot. Két malajziai férfit gyanúsítanak a támadások megszervezésével. A két terrorista 2003-2004 óta vezeti az indonéz körözési listákat, az indonéz fővárosban elkövetett merényletek miatt.

A Dzsemah Iszlamiát vádolják a 2002. október 12-i indonéziai robbantással, melynek 202 halálos áldozata volt. Ezenkívül még a terrorszervezet számlájára írják a dzsakartai Marriott hotel elleni 2003-as bombatámadást, és egy öngyilkos merényletet az ausztrál nagykövetség ellen.

Nincs magyar áldozat

Nincs magyar áldozata a merénysorozatnak – mondta a Független Hírügynökségnek Busztin György, Magyarország dzsakartai nagykövete vasárnap. Közölte, hogy Németország tiszteletbeli konzuljától kapott egy listát a már azonosított áldozatokról és köztük nincsenek magyarok. A még azonosítatlan áldozatokról pedig nagy bizonyossággal elmondható, hogy mind indonézek – tette hozzá.

A nagykövet a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy jelenlegi is vannak Balin magyarok. Egy 50 fős turistacsoportról van tudomásuk, akikkel felvették a kapcsolatot. Mind jól vannak és nem tájékoztatták a külképviseletet arról, hogy útjukat megszakítva korábban kívánnának hazatérni.

Egy négyéves kisfiú is áldozatul esett a három étteremben ártatlanokat gyilkoló terroristáknak Balin szombaton – mondta egy orvos az AFP hírügynökségnek.

A kisfiú szülei kisebb sérülésekkel kerültek ki a robbanásból, mivel messzebb ültek az öngyilkos merénylőtől. A kisgyerek azonban önfeledten játszott az étteremben és tudtán kívül az egyik terrorista felé szaladt. A gyermek pillanatokkal azután halt meg, hogy a kórházba beértek vele. A tüdeje és a szíve nem bírta az elszenvedett sérüléseket.