Friss hírek

2007.12.08. 20:52

Szlovákiai magyar rádió: újra tiltakozik a Magyar Koalíció Pártja

<p>Határozatban állt ki a szlovákiai magyar rádióadás mellett szombati ülésén az ellenzéki Magyar Koalíció Pártjának Országos Tanácsa. Erről a párt sajtóosztálya tájékoztatta a Független Hírügynökséget.</p>

A szlovákiai magyar párt tágabb vezető testülete az ellen tilataokozik, hogy "a Szlovák Rádió vezetése nem kíván eleget tenni törvényi kötelességének, mivel a hallgatók számára elérhető hullámhosszokon nem tervezi 2008-tól a nemzetiségi adás sugárzását". A párt felszólítja a szlovák kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a Szlovák Rádió nemzetiségi adása legalább a jelenlegi szerkezetben megmaradhasson. Egyben szolidaritást vállal a szerkesztőségnek a Pátria Rádió megmentésére irányuló törekvéseivel.

A Szlovák Rádió vezetése 2008. január elsejétől azért akarja főként interneten és műholdon keresztül közvetíteni a napi nyolcórás magyar adást, mert - állítása szerint - nem kapott külön állami támogatást a kisebbségi műsorokat készítő Pátria rádió középhullámú sugárzásához.

A szlovákiai magyar párt ugyan a szlovák költségvetésről e héten folytatott parlamenti vitában is kérte a 45 millió koronás - vagyis nagyjából 335 milliós forintos - éves tétel biztosítását, de indítványát a szlovák kormánypártok lesöpörték az asztalról. Dušan Čaplovič (ejtsd: dusan csaplovics) kisebbségekért is felelős szlovák miniszterelnök-helyettes a napokban megígérte: az adás nem szűnik meg. Állítja, a kormányzat 45 milliót biztosított a középhullámú műsorszórásra, ezért számvevőszéki ellenőrzést kért a pozsonyi közrádiónál, hogy kiderüljön, mire fordították a pénzt.

Pénteken a magyar adás szerkesztősége is közleményben tiltakozott. A Független Hírügynökséghez is eljuttatott állásfoglalást pénteken és szombaton többször beolvasták a Pátria rádióban. Információink szerint a szerkesztőség a sztrájkra is kész, ha a felügyeleti szerv, a rádiótanács is jóváhagyja az átállást.

Szlovákiában több évtizedes múltra tekint vissza a magyar nyelvű közszolgálati rádiózás, az első adás 1928-ban indult. A rádió jelenleg napi nyolc órában, déltől este nyolcig közvetít különféle műsorokat. Visszajelzések alapján Magyarország szlovák-magyar határ menti régiójában is sokan hallgatják, különösen a hétvégi zenés Köszöntőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!