Balesetekben érintettek a Toyota hibridautói

Öt újabb balesetben érintett a Toyota Prius nevû hibridmodellje. A japán kormány ezért sürgette az autógyártót, hogy folytasson további vizsgálatot az esetek ügyében – írta szombati számában a Tokyo Shimbun címû napilap. A lap beszámolója szerint a tokiói közlekedési minisztériumhoz 80 panasz érkezett február eleje óta az új Prius fékrendszerének zavarai miatt. Öt panaszos arról számolt be, hogy azért szenvedtek balesetet, mert nem megfelelõen mûködött az autójuk fékje – írta a lap névtelen forrásokra hivatkozva.

A Toyota elnöke csütörtökön közölte, hogy a cég számára mindennél fontosabb az autók biztonsága. Akio Toyoda szerint nagyon komolyan veszik a biztonsági elõírásokat, amelyek elsõbbséget élveznek a vállalaton belül.

A Toyota fék- és gázpedál-problémái miatt a világ egyik legnagyobb autógyára milliószámra hívta vissza a kocsikat. Az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi hatóságához eddig több mint száz panasz érkezett a modell fékjével kapcsolatban, a gyár pedig elismerte, hogy Japánban 77 esetben jeleztek fékhibát tavaly.