Magyarország

2013.03.24. 14:07

Időjárás-jelentés

Budapest, 2013. március 24., vasárnap (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest, 2013. március 24., vasárnap (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Az időjárási helyzet Európában

------------------------------

Skandinávia felől anticiklon nyúlik be Közép-Európa fölé. Ennek területén többnyire derült, napos idő van. Az évszakhoz képest rendkívül fagyosak az éjszakák, és a napsütés ellenére is csak néhol melegszik 0 fok fölé a levegő. Csak az anticiklon peremén, hozzávetőlegesen a Nagy-Britannia-Alpok vonalban van több felhő, ezeken a helyeken havazás is előfordul. A Fekete-tengertől északra markáns ciklon örvénylik, amelynek északi és nyugati oldalán hideg légtömeg alakítja az időjárást. Ukrajnában, Belorussziában, illetve Oroszország európai felének északi és középső részein kiterjedt, intenzív havazás tapasztalható, hófúvásokkal egybekötve. Természetesen a csúcshőmérséklet is ennek megfelelően a leghidegebb téli napokat idézi, ebben a térségben szinte mindenütt -5 fok alatt marad, de a -10 fok sem ritka. Ugyanakkor a ciklon keleti oldalán a meleg levegő dél felől utat talált magának észak felé, és a Fekete-tenger keleti medencéjében 10 foknál magasabb értékeket is mérnek. Ott is többfelé fordul elő csapadék, de eső a jellemző csapadékforma. A Brit-szigetektől délre és a Pireneusi-félszigeten szintén ciklonális hatások érvényesülnek, ott is felhős az ég, és elszórtan esik az eső. Már-már kellemesnek mondható a hőmérséklet, a spanyol tengerparton 20 fok is előfordul, az Atlanti-óceán partvidékén pedig 10 fok körül alakul a délutáni hőmérséklet. A Genovai-öböl felett mediterrán ciklon formálódik, amely kelet felé helyeződik át, és ez alakítja a Kárpát-medence hétfői időjárását: borult idő várható többfelé havazással.

Várható időjárás az ország területére hétfő estig

-------------------------------------------------

Általában borult lesz az ég, északkeleten viszont csak estefelé növekszik meg a felhőzet. Kezdetben a déli és a nyugati megyékben, hétfőn már másutt is - legkisebb eséllyel északkeleten - számíthatunk havazásra. Hétfőn a déli óráktól a Dunántúlon intenzívebbé válik a havazás, ugyanakkor délkeleten havas esőbe vált át a csapadék. A keleti, északkeleti szél az Észak-Alföldön és a középső országrészben időnként megerősödik, ami hétfőn a Dél-Dunántúlon és a középső megyékben néhol hófúvásokat eredményez. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire -3, +3 fok között, délkeleten +3 fok felett valószínű.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!