Balerinák a színfalak mögött

Az operafesztivál fotósa első díjat nyert tavalyi képeivel a sajtófotópályázaton: a moszkvai balerinákról készültek a felvételek – a színfalak mögött.

– Csúszott a koncert, várnunk kellett, így úgy gondoltam, hátramegyek az öltözőkhöz. Ekkor láttam meg, hogyan melegítenek a moszkvai színház balerinái. Volt, aki tütüben, volt, aki mamuszban, melegítőben. Próbáltam diszkréten fotózni, később nagyon örültek a képeknek, e-mailen küldtem is nekik belőle, és volt néhány levélváltásunk is – így meséli Bócsi Krisztián a fotósorozat keletkezésének történetét, amellyel első helyezést ért el a 2007-es Magyar Sajtófotó Pályázaton. A harmadik díjat is ő hozta el, a fotók szintén tavaly készültek az Artemisz diadala című előadáson, amelyet Kovalik Balázs rendező a Miskolci Fűtőműben (az egyetem melletti lerobbant gyárépületben) vitt színre. Krisztián úgy fogalmaz, “sikerült érzékeltetni a lepukkant gyárépület és az operaelőadás kontrasztját, az előadás különös hangulatát.”

Fotók három helyen

A fotós harmadik éve fényképez egyébként a fesztiválon, Vajda János kollégájával végzik ezt a feladatot. Ott vannak minden fontosabb eseményen, koncerten, előadáson, külső rendezvényeken, dokumentálják a történteket, igyekeznek közvetíteni a fesztivál atmoszféráját. Fotóik több helyen is láthatók a fesztivál ideje alatt: egyrészt a színház főbejárata melletti aulában, másrészt a főutcán kihelyezett oszlopokon, valamint az operafesztivál honlapján.

S hogy mely rendezvények érdeklik Bócsi Krisztiánt az idei fesztivál választékából? Még nem tudja, közben jön meg az étvágy, vallja. De üzeni, aki teheti, minél többet vegyen részt a történésekben, nem fog csalódni.