Balázs Péter: Janukovics gyõzelmével kevesebb veszély fenyegeti a magyar nyelvû oktatást

Energiabiztonsági megbeszélés, Duna-csúcs és V4 külügyi találkozó – ezeket nevezte Balázs Péter külügyminiszter az elkövetkezõ hetek legfontosabb diplomáciai eseményeinek. A tárcavezetõ keddi sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a külügy gazdálkodása rendben van, újabb képviseletek bezárását pedig nem tervezik.

Bõ két hét múlva – február 24-én – tartják a visegrádi energiabiztonsági csúcsot, amelyen a V4-ek országai mellett a 7 szomszédos országunk is képviselteti majd magát – mondta Balázs Péter. A találkozó témája az energiafüggõség és annak csökkentése lesz.
A következõ két napban pedig Budapest ad otthont a Duna-csúcsnak – tette hozzá a külügyminiszter. A Duna-csúcsnak jelenleg 8, fõként Duna menti állam a tagja és az Európai Unión belül egy külön makro regionális projektnek tekinthetõ.
Néhány nappal késõbb, március 2-án tartják meg a Visegrádi 4-ek külügyi találkozóját, amelyen az unió keleti partnersége lesz a téma.

A külügyminiszter beszélt arról is, hogy az ukrán választás úgy tûnik Viktor Janukovics gyõzelmét hozta, ezzel pedig kevesebb veszély fenyegeti a magyar nyelvû oktatást Kárpátalján. Balázs Péter egyébként éppen a közelmúltban találkozott az oroszbarát politikussal.

Balázs Péter a tájékoztatón – kérdésre válaszolva – arról is beszélt, hogy a külügy gazdálkodása rendben van, a költségvetési törvény pontosan szabályozza, hogy mire, mennyit lehet költeni. Újabb külföldi képviseletek bezárását egyébként nem tervezik, sõt újakat nyitnának. A külügyi, használaton kívüli ingatlanok eladását Balázs Péter fontosnak nevezte, mert több épület is feleslegessé vált már.Sporthírek