Balázs Péter: Janukovics győzelmével kevesebb a veszély

Energiabiztonsági megbeszélés, Duna-csúcs és V4 külügyi találkozó – ezeket nevezte Balázs Péter külügyminiszter az elkövetkező hetek legfontosabb diplomáciai eseményeinek.

A tárcavezető keddi sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a külügy gazdálkodása rendben van, újabb képviseletek bezárását pedig nem tervezik.


Bő két hét múlva – február 24-én – tartják a visegrádi energiabiztonsági csúcsot, amelyen a V4-ek országai mellett a 7 szomszédos országunk is képviselteti majd magát – mondta Balázs Péter. A találkozó témája az energiafüggőség és annak csökkentése lesz.
A következő két napban pedig Budapest ad otthont a Duna-csúcsnak – tette hozzá a külügyminiszter. A Duna-csúcsnak jelenleg 8, főként Duna menti állam a tagja és az Európai Unión belül egy külön makro regionális projektnek tekinthető.
Néhány nappal később, március 2-án tartják meg a Visegrádi 4-ek külügyi találkozóját, amelyen az unió keleti partnersége lesz a téma.

A külügyminiszter beszélt arról is, hogy az ukrán választás úgy tűnik Viktor Janukovics győzelmét hozta, ezzel pedig kevesebb veszély fenyegeti a magyar nyelvű oktatást Kárpátalján. Balázs Péter egyébként éppen a közelmúltban találkozott az oroszbarát politikussal.

Balázs Péter a tájékoztatón – kérdésre válaszolva – arról is beszélt, hogy a külügy gazdálkodása rendben van, a költségvetési törvény pontosan szabályozza, hogy mire, mennyit lehet költeni. Újabb külföldi képviseletek bezárását egyébként nem tervezik, sőt újakat nyitnának. A külügyi, használaton kívüli ingatlanok eladását Balázs Péter fontosnak nevezte, mert több épület is feleslegessé vált már.