Helyi közélet

2010.09.24. 15:34

NFM: Nem érte kár az AES-t, csak extraprofitja nincs

<p>Nem érte kár az AES Tisza Erőművet és annak amerikai tulajdonosát, csak extraprofitja nincs a hosszú távú áramvásárlási szerződés megszűntével, és az amerikai választott bíróság ezt ismerte el - mondta a Független Hírügynökségnek Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.</p>

Az amerikai választott bíróság elutasította az AES Magyarországgal szembeni keresetét, amely amiatt indult, hogy Magyarország 2006-ban ismét hatósági árat vezetett be, és ezzel - az amerikaiak szerint - diszkriminatív eljárással kárt okozott nekik. A választott bíróság alaptalannak találta az AES 30 millió dollárt meghaladó kárigényét is.

Amint azt a Független Hírügynökség pénteken megírta, Magyarország javára döntött a Világbank mellett működő választott bíróság csütörtökön abban a perben, amelyet az AES Tisza Erőmű Kft. tulajdonosa indított a magyar állam ellen. A testület megállapította, hogy Magyarország nem sértette meg az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit. Alaptalannak találta és elutasította a felperes kártérítési igényét is.

Az AES Tisza Erőmű Kft. tulajdonosa, az AES Summit Generation Ltd. perelte be a magyar államot. Szerinte a Magyar Köztársaság jogszabályai megsértették az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit, mert olyan hatósági árakat vezettek be, melyek jóval alacsonyabbak azoknál, mint amiben az MVM Zrt-vel 2001-ben megállapodtak, és ezzel a beruházásaik is sérelmet szenvedtek. A bíróság az ügyben hozott kötelező érvényű ítélet indoklásában kiemelte, hogy Magyarország egyetlen intézkedésével sem sértette meg az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit a bevezetett ármeghatározási szabályozással.

Az AES a beruházásvédelmi rendelkezések megsértését rótta fel Magyarországnak - mondta Kovács Pál helyettes államtitkár. Olyan kifogásai voltak a cégnek, mint például diszkriminatív és ésszerűtlen intézkedéssel okozott kár, a legnagyobb kedvezmény kötelezettségének és annak megsértése, hogy a befektetőnek térüljön meg a beruházás.

Utóbbi kapcsán Kovács Pál elmondta, hogy a 2007 januárjában indult, tavaly márciusban érdemi tárgyalással folytatódott perben az amerikai választott bíróság elfogadta a magyar érveket. Eszerint az MVM és az AES Tisza Erőmű között 2001-ben kötött szerződésben a magyar fél nem vállalt kötelezettséget arra, hogy később nem vezethet be hatósági árat. A magánjogi szerződés és az állam árszabályozó szerepe közt pedig nincs közvetlen összefüggés - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A hosszú távú áramvásárlási szerződéseket az Európai Bizottság nyomására - az akkori gazdasági miniszter utasítására - mondta fel az MVM, mert azok miatt sérülhet a verseny az árampiacon. A választott bíróság elfogadta, hogy az AES-nek megtérül a befektetése, csak extraprofitja nem lesz - mondta Kovács Pál. Magyarország egyébként nem érvelt a brüsszeli kötelezettséggel, mert az AES minden állítására érdemben tudott válaszolni - mondta el a helyettes államtitkár.

- Független Hírügynökség -


NFM: pert nyert Magyarország az AES Tisza Erőmű Kft. tulajdonosa ellen

fuggetlen | 2010.09.24 12:39
Magyarország javára döntött a Világbank mellett működő nemzetközi bíróság csütörtökön abban a perben, amelyet az AES Tisza Erőmű Kft. tulajdonosa indított a magyar állam ellen. Megállapították, hogy Magyarország nem sértette meg az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit. Alaptalannak találták és elutasították a felperes kártérítési igényét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában