Friss hírek

2009.01.07. 19:45

GÁZVITA: A külügyminiszter bekérette az orosz és ukrán nagykövetet

<p>Göncz Kinga külügyminiszter szerdán bekérette Oroszország és Ukrajna Magyarországra akkreditált nagykövetét, hogy személyesen ismerje meg országaik álláspontját a gázvitában. A diplomatákkal való külön-külön egyeztetésen Horváthné Fekszi Márta államtitkár ismertette a magyar miniszterelnök álláspontját, amely szerint a mostani kritikus helyzet már nem tekinthető pusztán két ország kereskedelmi vitájának.</p>

Az orosz nagykövettel folytatott megbeszélésen Horváthné Fekszi Márta átadta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökhöz címzett levelének másolatát és a Magyar-Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság energetikai albizottságának sürgős összehívását kezdeményező szóbeli jegyzéket. Ezt korábban Moszkvában diplomáciai úton már átadták hivatalosan az oroszoknak. A külügyi államtitkár nyomatékosan kérte Oroszországot a gázszállításra vonatkozó szerződéses kötelezettségek teljesítésére valamint azt, hogy az orosz partner adjon folyamatos tájékoztatást a válság megoldására irányuló orosz kormányzati erőfeszítésekről.

A nagykövet azt mondta, hogy Oroszország előzetesen figyelmeztette európai partnereit a válság lehetőségére, és megerősítette, hogy készek tárgyalni az ukránokkal a megoldásról. A diplomata szorgalmazta a gázszállítások nemzetközi ellenőrzését.

Az ukrán ideiglenes ügyvivővel folytatott megbeszélésen a külügyi államtitkár átadta a Viktor Juscsenko ukrán elnöknek és Julija Timosenko ukrán miniszterelnöknek címzett magyar kormányfői levelek eredeti példányát, valamint azt a szóbeli jegyzéket, amely kezdeményezi, hogy az energetikai helyzet miatt Budapesten tartsák meg a Magyar-Ukrán Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság rendkívüli miniszteri szintű ülését. Az ukrán diplomata részletes tájékoztatást adott hazája álláspontjáról és megerősítette, hogy Ukrajna érdekelt az európai gázszállítások felújításában, és kész tárgyalásokat kezdeni az oroszokkal.

A külügyi államtitkár találkozott még Szerbia és Bosznia-Hercegovina nagyköveteivel is, akik elmondták, hogy a válság miatt országaikban rendkívül súlyos problémák keletkeztek. Horváthné Fekszi Márta pedig azt közölte, hogy Magyarország erőfeszítéseinek köszönhetően Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Macedónia részt vehet az Európai Unió Gáz Koordinációs Csoportjának vagyis a gázszállítások leállásával kapcsolatos válsághelyzet megoldásával foglalkozó szakértői szintű munkacsoport január 9-i brüsszeli ülésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!