Bajusz Istvánné 18 éve vezeti a falut

Bajusz Istvánné 18 éve vezeti a falut
Az államalapítást ünnepelték, és falunapot is tartottak főzéssel, szórakoztató programokkal Nagyhegyesen.

Pénteken a három éve felavatott tájház kemencéjében a nyugdíjasklub tagjai megsütötték az új kenyeret, s másnap csikósok kísérte lovas szekérrel vitték a templomba, Szóráth Edina református lelkész elé megáldani.

Szerény és bensőséges volt az ünnepség, de milyen jó volna, ha jövőre ötször ennyien lennének itt! – fejezte ki óhaját Nagyhegyes polgármestere, Bajusz Istvánné, miután az iskolaudvarra vonultak az ünnepséget folytatni. A vezető kiemelte, hogy Keszeg István alpolgármester vezetésével 25 küldött érkezett Vámosgálfalváról, az erdélyi testvér településről; nekik azt üzente, hogy az óhaza kapuja mindig nyitva áll számukra.

Díszpolgár lett

Miután a főzőhelyeket elfoglalták a baráti társaságok, s kezdetét vette a birka- és slambucfőző örömnap, kiderült, ki kapja a település legmagasabb rangú kitüntetését, a díszpolgári címet. Ez évben Bajusz Istvánné Éva vehette át, aki 8 évesen érkezett Szabolcsból az akkor tízéves faluba, 19 évesen már a művelődési központot igazgatta, népművelő volt.

1987 júniusától tanácselnökként vezette a falut, ’90 óta polgármester a 4. ciklusában. Becsületes, érzékeny, kitartó, tevékeny, s minden ízében ott él – ezeket a tulajdonságokat jegyeztük le azokból, amiket a méltatók emeltek ki a díjazottról, s hallottuk azt is, probléma is van elég, ezért egy-egy képviselő-testületi ülés után, kikapcsolódásképp, ültet, horgol a polgármesterasszony – ez a hobbija ugyanis.

Tanúja volt egy közösség megszületésének, ám azóta is csak előre tekint: mint megtudtuk, rövid távú terve egy 170 milliós egészségcentrum, hosszú távon pedig a szennyvízberuházás megvalósítása a községben. Alig ért véget az ünnepség, a polgármester már egy – remélhetőleg örökké tartó – terv kivitelezésén fáradozott: két ifjú párt adott össze az államalapítás ünnepén.

B.B.