Bajok vannak a fékpedállal is

Más modellek gázpedál gondjai után, a Toyota legnépszerûbb, hibrid autójánál a fékpedállal lehetnek hibák. Az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi hatóságához eddig több mint száz panasz érkezett a Toyota Prius fékjével kapcsolatban, a gyár pedig elismerte, hogy Japánban 77 esetben jeleztek fékhibát tavaly. Az autógyár csütörtökön – közép európai idõ szerint reggel fél nyolckor sajtótájékoztatót tart az esetleges újabb visszahívásokról. A Toyota a gázpedál problémák miatt eddig több mint 8 millió jármûvet hívott vissza világszerte, és nyolc típus gyártását fel is függesztette.

A japán autógyár egyébként épp a Prius népszerûségének köszönhetõen piacvezetõ a vegyes hajtású (elektromos árammal és üzemanyaggal együttesen hajtott) autók gyártása terén. 2009-ben ez a típus vezette az eladási listát Japánban. Az ázsiai szigetország egyik gazdasági lapja január közepén arról számolt be, hogy az autógyár 2011-ig meg akarja duplázni a hibrid meghajtású jármûvei gyártását. A fékhiba miatt azonban elképzelhetõ, hogy most a Prius gyártását is leállítják.

A Toyota kedden arról számolt be, hogy a visszahívások és a nyolc modell gyártásának leállítása miatt januárban 8.7 százalékkal esett autóeladásaik száma az Egyesült Államokban. Csütörtökön nyilvánosságra hozzák a japán autógyár október-decemberi bevételei adatait is.