Friss hírek

2010.01.28. 10:55

HAITI FÖLDRENGÉS: Akár 150 ezerre is nõhet a halálos áldozatok száma

<p>Haiti egészségügyi minisztere hétfõn bejelentette, hogy a pusztító földrengéseknek akár 150 ezer halálos áldozata is lehet. A csaknem két hete, január 12-én kezdõdött rengések óta már 90 ezer holttestet találtak. A nemzetközi mentõcsapatoknak - az ENSZ adatai szerint - eddig 133 embert sikerült kimenteni az épületek romjai alól. A világszervezetnek összesen 135 munkatársa halt meg, illetve tûnt el a karibi államban történt tragédia miatt.</p>

"Arra számítunk, hogy a végsõ adatok szerint akár 150 ezer halott is lehet" - mondta Alex Larsen Haiti egészségügyi minisztere az újságíróknak a fõvárosban. A január 12-én történt, Richter skála szerinti 7-es erõsségû földrengés, és a sorozatos utórengések miatt milliók váltak hajléktalanná.

Ezalatt az ENSZ bejelentette, hogy csaknem két héttel a tragédia kezdete után már szinte semmi esély nincs arra, hogy további túlélõket találjanak. A világszervezet adatai szerint eddig 133 embert sikerült kimenteni a nemzetközi mentõcsapatoknak, amelyek többsége befejezte a keresést. A túlélõket keresõ segítõk csapatai idõközben hazaindultak.

A tragédiában az ENSZ 82 helyi munkatársa halt meg. Rajtuk kívül a Világszervezet 53 alkalmazottját eltûntként tartják nyilván. Az ENSZ munkatársainak halálos áldozatai közül 40-en civilek, 24-en katonák és 18-an rendõrök voltak. Az ENSZ egyik szóvivõje korábban a haiti földrengést a legnagyobb katasztrófának mondta a nemzetközi szervezet történetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!