Bajnai: Mérföldkõ a budapesti energiabiztonsági nyilatkozat

Bajnai Gordon szerint a kelet-közép európai térség energiabiztonsága szempontjából mérföldkõ az a nyilatkozat , melyet 11 kormányfõ írt alá szerdán Budapesten az Energiabiztonsági Csúcstalálkozón. A találkozó célja az egyoldalú energiafüggõség csökkentése, a közép-európai államok szorosabb együttmûködése és az EU-n belüli és kívüli közös fellépés volt..

Szerdán a V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) kormányfõi mellett Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Románia és Ausztria miniszterelnökei illetve vezetõ politikusai is aláírtak egy nyilatkozatot Budapesten, amelynek célja a térség energiabiztonságának erõsítése és a közös fellépés. Az aláíró tagállamok munkacsoportokat hoznak létre, amelyek felügyelik a horvátországi és lengyelországi folyékonygáz terminálok építését, illetve vállalták, hogy amennyiben energiaválság fenyeget, úgy arról idõben tájékoztatják egymást a térség államai, így válik lehetõvé a hatékony beavatkozás – mondta a miniszterelnök.

A kormányfõ már a csúcstalálkozó elõtt bejelentette, hogy a közép-európai térség energiabiztonságának növelése érdekében egy új, észak-dél-keleti ellátási háromszöget javasol. Bajnai Gordon szerint ennek keleti csúcsa az EU déli energia folyosójának létrehozása, amelynek zászlóshajója lehet a Nabucco gázvezeték. A háromszög északi csúcsa a Lengyelországba tervezett cseppfolyós gáz fogadására és átalakítására alkalmas terminál. A harmadik, déli csúcsa pedig a horvátországi Krk szigetére tervezett másik terminál lenne. Ezek lehetõséget teremtenek majd arra, hogy Közép-Európát a Balti és az Adriai tengeren keresztül hajón érkezõ cseppfolyós gázzal lássuk el – fogalmazott a kormányfõ.

A miniszterelnök szerint fontos, hogy a térséget a Balti tengertõl az Adriai tengerig behálózza egy minden irányból átjárható gázvezeték-rendszer, és így egy egységes piacon olcsóbb lehessen a gáz és a térség államai segíteni tudjanak egymásnak, ha baj van. Bajnai Gordon hozzátette: jelenleg ugyan túlkínálat van a gázpiacon, ám a gazdasági növekedés beindulásával ez megváltozhat. A kormányfõ ezért úgy vélte, hogy a közép-kelet-európai országoknak közösen kell kialakítani energiapolitikájukat, és összehangolt stratégiákkal kell rendelkezniük a helyzet megnyugtató megoldására. Bajnai Gordon hozzátette: a térség energiabiztonságának megerõsítése nemcsak rólunk, hanem egész Európa biztonságáról is szól.

Az új ellátási háromszög és a közép-európai gázvezeték rendszerek összekötése hozzájárulhat Közép-Kelet-Európa stabil, versenyképes és jobb színvonalú energiaellátásához – mondta a kormányfõ. Bajnai Gordon emlékeztetett rá, hogy a horvát-magyar földgázvezeték várhatóan 2011-ben elkészül, a román-magyar kapcsolat kiépítése már a küszöbön áll, míg a szlovák-magyar és a szlovén-magyar gázrendszer összekötésének elõkészítése folyamatban van.

A kormányfõ szerint a szerdai találkozón létrejött a közép-kelet-európai országok “kritikus tömege”, amely együttmûködve sikeresebben tud fellépni a saját érdekében, és amelyet már nem lehet nem észrevenni.

Bajnai Gordon szerdán tárgyalt a szerb és a horvát kormányfõvel is, ahol elsõsorban a két ország euroatlanti csatlakozásának magyarországi támogatásáról esett szó. A magyar kormányfõ szerdán hivatalosan nem tárgyalt Robert Fico szlovák miniszterelnökkel – mondta a Független Hírügynökség kérdésre Bajnai Gordon.