Bajnai: Magyarországnak létfontosságú a Nyugat-Balkán integrációja

A magyar külpolitika számára a Nyugat-Balkán “top prioritás”, és Magyarország mindent megtesz a térség európai és transzatlanti integrációjáért, illetve a régió stabilitásáért – jelentette ki magyar újságíróknak Bajnai Gordon miniszterelnök pénteken Dubrovnikban a Croatia Summit 2009 konferencián.

A magyar kormányfő pénteken reggel kétoldalú megbeszélést folytatott Nikola Spiric bosnyák kormányfővel. Ezen Bajnai Gordon arra biztatta Bosznia-Hercegovinát, hogy adják be a felvételi kérelmüket a NATO-ba.

Bajnai Gordon kiemelte: Horvátországban a negyedik, de Montenergróban például az első legnagyobb befektető Magyarország, éppen ezért a magyar kormánynak segítenie kell a Nyugat-Balkán további stabilizálódását és integrációját. A magyar kormányfő szerint ezt a tudatos építkezést kormányról kormányra kell folytatnia Magyarországnak.
Ennek jegyében egyébként a horvátországi magyar nagykövet a főkönzulense Horvátország uinós csatlakozásának és Magyarország az egész térség EU és NATO csatlakozásának is egyfajta szóvivője.