Bajnai: Magyarország jobb ország attól, hogy vannak kisebbségei

Magyarország tiszteli, segíti és építi az országban élő kisebbségek jogait, és ugyanezt várja el azoktól az országoktól, ahol magyar kisebbségek élnek – jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök szombaton Dabas-Sárin, a magyarországi szlovákok napján.

A kormányfő – aki beszéde elején szlovákul köszöntötte a résztvevőket – hangsúlyozta: Magyarország jobb ország attól, hogy vannak kisebbségei, akik ápolják kulturájukat, nyelvüket. Bajnai Gordon szerint az ilyen kisebbségi rendezvényekből is látszik, hogy Magyarországon működik az Alkotmányban foglalt “békés együttélés” a népcsoportok között, hiszen a kisebbségek integráns részei a Magyar Köztársaságnak és a kisebbségek élő jelene, múltja fontos része az országnak.

A miniszterelnök leszögezte: annak, hogy egy kisebbség tovább éljen, alapja a nyelv ápolása. Éppen ezért Magyarország az elmúlt időszakban 200 millió forint támogatást adott a békéscsabai és a tótkomlósi szlovák iskoláknak, és tehetséggondozó öszöndíjat indított szlovák általános iskolásoknak, akik szlovákul szeretnék folytatni középiskolai tanulmányaikat.

A beszédét követően Bajnai Gordonhoz odalépett a szintén jelenlévő Dusan Caplovic kisebbségi ügyekért felelős szlovák miniszterelnök-helyettes, és a két politikus több percen keresztül beszélgetett. A szlovák kormányfő-helyettes szerint – mivel Magyarországnak problémái vannak a héten Szlovákiában elfogadott államnyelvtörvény-módosítással – össze kellene hívni a szlovák-magyar kisebbségügyi vegyesbizottságot. Erre szerinte a két ország alapszerződése szerint annak az országnak kell javaslatot tennie, akinek problémája van.

Caplovic szerint az államnyelvtörvény elfogadott változata sok pontban módosult az eredeti tervezethez képest, és sok problémája nem lehet a magyaroknak. A miniszterelnök-helyettes szerint mihamarabb szükség lenne egy szlovák-magyar kormányfői találkozóra is.

Bajnai Gordon szerint a kormányfői találkozó nem cél, hanem eszköz, és csak akkor van értelme, ha érdemi eredményeket is hozhat. A magyar kormányfő leszögezte: mesterségesen gerjesztett problémának tartja az államnyelvtörvény módosítását, amely szerinte elfogadhatatlan részeket tartalmaz, hiszen akár pénzbírsággal is büntethetővé teszi a kisebbségi nyelvhasználatot. Bajnai szerint a problémák mindkét ország számára világosak, ezért nem ismertetni kell azokat, hanem megoldani.