Bajnai: lezárult Brüsszellel az egyeztetés a fejlesztési pénzek felosztásáról

Brüsszel elfogadta az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében, a következő 7 évben rendelkezésre álló 7 ezer milliárd forint felosztását – mondta el a Független Hírügynökségnek a fejlesztéspolitikai kormánybiztos kedden. Az Unió kifogásai miatt csak a források 2 százalékát, körülbelül 120 milliárd forintot kellett átcsoportosítani. Ebből a pénzből a kormány egy fejlesztési tartalékot hozott volna létre, amelynek forrásait végül a különböző ágazati programok között osztják fel.

Kijelenthető, hogy a stratégiai keretet a magyar érdekeknek megfelelően tudták elfogadtatni az Unióval, most pedig az operatív programokról szóló tárgyalások következnek – mondta a kormánybiztos. Bajnai Gordon arra számít, hogy nyár közepére lezárul a teljes folyamat, és elkezdődhet a fejlesztési pénzek lehívása.

A teljes keretösszeg 6875 milliárd forint, amely 85 százalékban uniós támogatás, és 15 százaléka a nemzeti önrész.

Az ÚMFT-ben kifejezetten a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság létesítményeihez kapcsolódó beruházások nem szerepeltek, ezért az elbukott pályázat miatt nem is kell azt módosítani – közölte a kormánybiztos. Az Unió egyébként közvetlenül nem is támogatja a sportfejlesztéseket, mert azt belügynek tekinti – tette hozzá. Az eb-hez tágabban kapcsolódó beruházások azonban így is megvalósulnak, hiszen egyebek mellett a közlekedési infrastruktúra és a turizmus fejlesztése is szerepel az ÚMFT-ben.